"Spomenik Čurkinu podigli oni koji misle kao Ratko Mladić"

U Istočnom Sarajevu u ponedeljak otkriven je spomenik preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu. Otkrivanje su osudile bošnjačke žrtve rata.

Izvor: Beta, Jutarnji list

Utorak, 07.11.2017.

20:02

Foto: Gettyimages

Postavljanje spomen-ploče preminulom ruskom ambasadoru organizovalo je Udruženje građana “Istočna alternativa“ uz podršku ruske ambasade u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kako prenosi "Jutarnji list", u delu Sarajeva koji je pod nadzorom Republike Srpske otkriven je spomenik u znak zahvalnosti za rusko protivljenje usvajanju rezolucije o osudi genocida u Savetu bezbednosti UN.

Taj događaj izazvao je bes kod bošnjačkih žrtava rata, a reagovalo je i udruženje Majke Srebrenice.

“Spomenik su podigli oni koji razmišljaju kao i zločinac Ratko Mladić, kao taj Rus Čurkin koji je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici u UN“, izjavila je predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, prenosi "Jutarnji".

Dodala je da odluka vlasti RS ne iznenađuje, te da će fotografija pokojnog ruskog diplomate, koji je je digao ruku protiv Rezolucije “visiti među 10.000 nišana kao zločinac na stubu srama“.

Inače, prvobitna inicijativa je bila za postavljanje spomenika u Srebrenici.

Predsednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović naveo je da se dizanjem spomenika šalje poruka mira.

“Rusija i Čurkin su svojim vetom na rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Srbi genocidan narod, ne bi bilo mira“, izjavio je predsednik Udruženja “Istočna alternativa“ Vojin Pavlović.

Da podsetimo, Čurkin je 20. februara iznenada umro od srčanog udara na svom radnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: