Banjaluka: Studenti zauzeli rektorat i izneli ultimatum

Stotinak studenata Univerziteta u Banjaluci ušlo je u zgradu Rektorata, zahtevajući da se do 16 časova sastanu sa rukovodstvom Univerziteta.

Izvor: Beta

Utorak, 07.11.2017.

15:01

Banjaluka: Studenti zauzeli rektorat i izneli ultimatum
Ilustracija: GettyImages

Oni su to zatražili kako bi im uručili svojih 17 zahteva.

Studenti traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja u vezi sa predispitnim obavezama i polaganjem ispita, koja će se primenjivati na svim fakultetima.

Oni traže i razrešenje afere na Tehnološkom fakultetu, gde je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Studenti zahtevaju da se obezbedi autonomija studentskih organizacija i predstavničkih tela i zaustavi mobing nad studentskim predstavnicima.

Među zahtevima, koje su potpisali svi predstavnici studentskih organizacija, jeste i onaj da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se kroz softver za plagijate "provuku" radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionalizuju troškovi izvođenja nastave, a za svaki studijski program obezbedi praktična nastava.

"Spustili smo naše zastave i zauzeli rektorat. Dajemo rok do 16 časova da se rektor i drugi pojave u rektoratu. Nećemo otići dok ne dođu", naveli su studentski predstavnici.

Oni su najavili da je sledeći korak blokiranje nastave na svim fakultetima na Univerzitetu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga, koji prisustvuje akademiji povom 42. godišnjice postojanja Univerziteta, izjavio je da je dobio informaciju da su studenti zauzeli rektorat i da će odmah nakon akademije razgovarati sa njima. U Banskom dvoru u Banjaluci održava se svečana akademija kojoj prisustvuju brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života, te predstavnici univerziteta iz zemlje i regiona sa kojima Univerzitet uspešno sarađuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: