Teksas: Lokalci postali heroji, sprečili veći masakr

Dvojica lokalaca su postali heroji gradića Saderlend Springs nakon što su uspeli da spreče još veći masakr u crkvi u kojoj je ubijeno 26 ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

13:09

Teksas: Lokalci postali heroji, sprečili veći masakr
Foto: Screenshot

Devin Keli je pucao u ljude tokom službe u baptističkoj crkvi iz poluautomatskog oružja, a zaustavio ga je metak koji je iz svoje puške ispalio Stiven Vileford (55), jedan od meštana, lokalni vodoinstalater, koga je pozvala ćerka i rekla mu da "muškarac u panciru puca u okupljene u crkvi".

Kako prenose lokalni mediji, Vileford nema vojno iskustvo, ali je "odličan strelac" i "strastveni bajker". Čim je dobio poziv ćerke, uzeo je svoju pušku i krenuo ka crkvi, gde je Kelija iz prve pogodio u bok, u mesto koje nije pokrivao pancir.

Napadaču je tada uspala puška, pa je otrčao u svoj terenac i počeo da beži.

Hrabri Vileford nije odustajao i utrčao je u kamionet drugog lokalca, Džonija Lagendorfa, posle čega je usledila potera po lokalnim putevima.

"Zaustavio sam se na raskrsnici kada sam video razmenu vatre. Vileford je naoružan ušao u moje vozilo, objasnio mi je brzo šta se desilo. Znao sam da moram odmah da krenem", rekao je Lagendorf.

Kako kaže, jurnjava je trajala nekoliko minuta uz brzine veće od 150 km/h, sve dok napadač u jednoj krivini nije izgubio kontrolu nad vozilom i izleteo sa puta.

Ubrzo je stigla i policija, ali je napadač već bio mrtav. Pretpostavlja se da je iskrvario, mada nije isključeno i da je na kraju sam sebi oduzeo život.

"Zaustavio sam kamionet, a gospodin je iskočio napolje, poneo je pušku. Keli se već tada nije pomerao", rekao je Lagendorf.

Dvojica meštana su tako postali heroji, a Langendorfova devojka je na Fejsbuku poručila da je "zahvalna svom dečku što je pojurio tog bolesnika pre nego što je napravio još štete".

Kako su naveli svedoci, napadač je bio u "punoj ratnoj opremi", a ispalio je više od 30 hitaca iz poluautomatskog oružja.

U Teksasu važe veoma liberalni zakoni o naoružanju, pa je moguća kupovina pištolja, pušaka i municije bez dozvole, a jedini uslov je navršenih 18 godina.

Napunjeno lično naoružanje je dozvoljeno nositi u vozilu bez posebnih dozvola, dok je za nošenje na vidljivom mestu potreban takozvani LTC (Licence to Carry).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: