Dijalog nikako da počne: Šta traže Srbi, šta Albanci VIDEO

I pored pritisaka i dalje se ne zna kada biti nastavljen dijalog. Kosovski Albanci zahtevaju novi format pregovora, Srbi - formiranje zajednice srpskih opština.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

17:47

Dijalog nikako da počne: Šta traže Srbi, šta Albanci VIDEO
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Ekspertski timovi Beograda i Prištine poslednji sastanak održali su pre godina dana u Briselu.

Američka ambasada u Prištini od tada insistira da Haradinajeva Vlada i kosovski Srbi započnu dijalog na izradi statuta Zajednice srpskih opština.

I dok nema najave datuma nastavka dijaloga, obe pregovaračke strane optužuju jedna-drugu zbog zastoja.

“Svi znamo ko koči osnivanje ZSO. Pozivam međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak da se konačno počne sa tim procesom”, kaže Srđan Popović iz Srpske liste.

Priština je trenutno bez platforme nove faze dijaloga, a dok Beograd pokreće unutrašnji dijalog o Kosovu, Hašim Tači zahteva od kosovskih institucija da započnu formiranje Zajednice.

“Institucije Kosova treba da formiraju Asocijaciju, to je odgovornost i obaveza naših Institucija iz briselskog sporazuma. Ta odluka treba da bude u skladu sa kosovskim zakonima i odlukom Ustavnog suda Kosova”, navodi Tači.

Nova kosovska vlada nema resor zadužen za dijalog sa Beogradom. Parlamentarne grupe u Skupštini Kosova traže da o narednim temama briselskog dijaloga raspravlja parlament.

“Format pregovora treba menjati. Jesmo za dijalog koji nije protiv naše države. Treba da postoji transparentnost i da pregovarački tim informiše Skupštinu Kosova o eventualnim dogovorima”, ističe šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

Za Srbe jedina smernica formiranja zajednice je Briselski sporazum, a za institucije u Prištini odluka Ustavnog suda koji je utvrdio sedam poglavlja koji nisu u skladu sa kosovskim ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: