Hag nudi termine da lekari posete Mladića

Haški tribunal saopštio da je braniocima Ratka Mladića ponudio tri grupe termina za posetu dvojice lekara iz Srbije bivšem komandantu Vojske Republike Srpske.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.11.2017.

13:36

Hag nudi termine da lekari posete Mladića
Getty images

Iz tog suda navode da bi njihova poseta mogla da bude organizovana i pre tih termina. U dopisu sudskog sekretarijata koji je Tribunal danas objavio, ne navodi se međutim, koji su to datumi.

Odbrana Ratka Mladića smatra da je poseta srpskih lekara neophodna, pre nego što Tribunalu bude podnet zahtev da privremeno oslobodi Mladića radi lečenja u Srbiji.

Garancije za privremeno oslobađanje Mladića, Vlada Srbije je već dostavila njegovoj odbrani.

Raniji zahtev odbrane da Mladić bude pušten u Rusiju na lečenje, Tribunal je odbio uz obrazloženje da nije sigurno da bi se optuženi vratio u Hag na izricanje presude.

Izricanje prvostepene presude Mladiću, koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH, zakazano je za 22. novembar.

Odbrana je prošle nedelje zatražila da izricanje presude bude odloženo, dok lekari ne utvrde da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.

Branioci tvrde da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršalo tokom njegovog boravka u pritvoru od proleća 2011. godine, usled neadekvatnog lečenja.

Tribunal je te tvrdnje više puta odbacio, pozivajući se na izveštaje sudskih lekara, kao i na nalaze specijalista koji su Mladića lečili u haškim bolnicama i nezavisnih stručnjaka, u kojima stoji da je lečenje bilo adekvatno i da je zdravstveno stanje optuženog "stabilno".

Sudski sekretarijat danas je ponovo negirao i drugu tvrdnju Mladićeve odbrane - da joj nije dostavljena celokupna istorija bolesti optuženog, uključujući i dijagnostičke snimke.

Sekretarijat je naglasio da Mladić dobija dve kopije svakog novog dokumenta koji se unosi u njegov medicinski dosije, i da su mu krajem maja dostavljeni i svi dijagnostički snimci.

U današnjem podnesku, sekretarijat je naveo i da je od haških bolnica dobio dodatne dokumente o tretmanu Mladića i da će ih predati odbrani. Ti materijali, međutim, "sadrže informacije koje su sažete u Mladićevom medicinskom dosijeu koji mu je ranije već dostavljen".

Sekretarijat je sudijama prošlog petka dostavio i dopunski izveštaj o Mladićevom zdravlju, uoči redovnog izveštaja koji će podneti 15. novembra.

Pre nego što je uhapšen krajem maja 2011. godine, Mladić je preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

Mladić je u junu 2013. godine u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Njegova odbrana tvrdi da mu se zdravstveno stanje stalno pogoršava i da mu je bolničko lečenje neophodno zbog rizika od novog moždanog udara ili infarkta.

General Mladić (75) je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Sudjenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana pošto je posle 16 godina bekstva uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvodjenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016. godine.

U završnoj reči u decembru prošle godine tužioci su tražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: