Sulejman Ugljanin "leti" iz BNV?

Sve glasniji zahtevi da se stavi tačka na česte provokacije jednog od lidera Bošnjaka. I u Savetu Evrope i u OEBS smatraju da se ne sme politizovati rad veća.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 06.11.2017.

08:44

Sulejman Ugljanin
Tanjug, arhiva

Sulejman Ugljanin mogao bi da izgubi "tačku oslonca" koju ima kao lider Bošnjačkog nacionalnog veća, a koju, po mišljenju mnogih, već duže zloupotrebljava prizivajući strane trupe u Sandžak i zalažući se za to da ova teritorija dobije specijalni status pod zaštitom UN, pišu "Večernje novosti".

Posle poslednje provokacije i poziva da Vojska Srbije, policija i tajne službe napuste Rašku oblast, jer se, kako je poručio, "ponašaju monstrumski i neprijateljski prema Bošnjacima", sve su glasniji zahtevi da Ugljanin, koji je i lider SDA Sandžaka, napusti čelnu poziciju u BNV, za koju, kako tvrde njegovi sunarodnici, nema legalitet i legitimitet.

Prema informacijama "Novosti", to bi moglo da se desi u narednih nekoliko meseci, jer od marta naredne godine treba da budu sprovedeni izbori za nova rukovodstva nacionalnih saveta nacionalnih manjina, uključujući i bošnjački, što će biti prilika da na čelo BNV dođe neko ko će držati ustavnih okvira.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje i raspisuje izbore za nacionalne savete, kaže da su okviri nadležnosti ovih tela jasno propisani.

"Oni se bave kulturom, negovanjem jezika i pisma, obrazovanjem nacionalnih manjina, a nikako teritorijalnim integritetom i političkom autonomijom. I iz međunarodne zajednice nam ukazuju na to da se nacionalni saveti kod nas često ne bave onim čime bi trebalo, već politikom. Preporuke Saveta Evrope i OEBS su da izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnim manjina, koje treba da budu spremne do kraja godine, idu u pravcu njihove depolitizacije i transparentnijeg trošenja sredstava", istiće Bošnjak.

Država Srbija, odnosno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema mehanizam smenjivanja u nacionalnim savetima i do promena u njima može doći ili na izborima ili odlukom većine u samim većima. To se nedavno desilo u Nacionalnom savetu romske manjine, kada su članovi izglasali smenu predsednika Vitomira Mihajlovića.

Inače, Bošnjačko nacionalno veće čini 35 većnika, 19 je sa Ugljaninove liste "Za bošnjačko jedinstvo", a 16 sa liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju", koju je na izborima predvodio Muamer Zukorlić. Ugljanin tako, zasad, ima većinu u veću, ali na sednice najčešće često poziva samo predstavnike svoje liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: