"Novosti": Izvesno otvaranje poglavlja 9?

Radna grupa za proširenje EU dobila je predlog pregovaračke pozicije za još jedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom, a radi se o poglavlju devet.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.11.2017.

08:01

Getty images

To poglavlje se odnosi na finansijske usluge, a vest su prenele "Večernje novosti", pozivajući se na dobro obavešteni izvor u evropskoj administraciji.

"Neke zemlje članice još istog dana su se saglasile da ovo poglavlje bude otvoreno, bez primedbi", ističe sagovornik lista i dodaje da se napreduje uobičajenim ritmom, uz očekivanje da će sve biti spremno za Međuvladinu konferenciju na kojoj se otvaraju poglavlja, a koja bi, trebalo da bude organizovana 11. ili 12. decembra.

List navodi da tehničkih smetnji nema, ali da neke države članice čekaju da se najpre upoznaju sa sadržajem periodičnog izveštaja EK o vladavini prava u Srbiji, čije je objavljivanje najavljeno za novembar.

"Velika većina članica je već sada saglasna, a njihov broj se kreće iznad 20 od ukupno 28 članica", prenose "Novosti".

Kako se navodi, EK privodi kraju pripreme i za poglavlje broj 13, koje tretira ribarstvo, a radna grupa već nedeljama razrađuje poziciju za oblasti 6 (pravo privrednih društava), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe).

Prema procenama izvora iz Evropskog saveta, realno je da Srbija u decembru otvori "od tri do pet" novih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: