Nemačka vojska o EU: Šest scenarija, raspad moguć do 2040.

Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin "Špigl" imao uvid.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.11.2017.

09:01

Nemačka vojska o EU: Šest scenarija, raspad moguć do 2040.
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.

U dokumentu na 102 stranice pod nazivom "Strateška perspektiva 2040", koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi "Špigl".

Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom "EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu" pretpostavlja mogućnost "višestruke konfrontacije".

Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon "decenija nestabilnosti", vrednosni sistemi gube svoj uticaj a globalizacija je zaustavljena, prenosi "Špigl".

Kako se navodi, "proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno" kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

"Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost", konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je "sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope".

Prema drugom scenariju - "Zapad protiv Istoka" - neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge "priključuju istočnom bloku".

Još jedan od scenarija - "Multipolarna konkurencija" - predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.

Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, "mogući do 2040. godine", navodi "Špigl".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: