Katalonski "broj 2": Ako je zatvor cena slobode – platiću

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras smatra da je to što je 'iza rešetaka' - cena koju mora da plati za slobodu Katalonije od Španije.

Izvor: B92

Subota, 04.11.2017.

19:08

Katalonski
Getty images

On je u pismu objavljenom u proseparatističkom katalonskom listu "Ara" kazao da su on i ostali uhapšeni bivši članovi katalonske vlade i očekivali da će završiti u zatvoru, prenosi AP.

Kako je rekao, on se složio sa bivšim katalonskim ministrom za spoljne poslove Raulom Romevim da "ako je cena za slobodu zatvor, platiće tu cenu".

Žunkeras je opisao nastojanja Španije da spreči proglašenje nezavisnosti od strane katalonskog regionalnog parlamenta, pokušajem da se "oni bace na kolena".

Istovremeno, on je pozvao proseparatističke partije da odvojeno učestvuju na predstojećim regionalnim izborima, zakazanim za 21. decembar, što bi značilo da Republikanska levičarska stranka ne bi očuvala koaliciju sa desničarskom strankom Demokratski deo Katalonije.

Žunkeras, koji je u katalonskoj vladi bio ministar za ekonomske poslove, dosta je kritikovan jer nije predvideo odlazak kompanija iz Katalonije nakon referenduma održanog 1. oktobra.

On je ocenio da su te kompanije prebacile sedišta u druge delove Španije zbog pritiska španske Vlade, što nisu podržali biznismeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: