Katalonski zvaničnici završili u pritvoru, Pućdemona nema

Osmorica smenjenih katalonskih ministara završila su u pritvoru, javlja BBC.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.11.2017.

18:01

Katalonski zvaničnici završili u pritvoru, Pućdemona nema
Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo u Madridu zatražilo je od suda zatvor za osam smenjenih članova katalonske regionalne vlade zbog njihove uloge u sprovođenju spornog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Oni su saslušani na sudu u Madridu zbog optužbi za pobunu, podsticanje na neposlušnost i zloupotrebu javnih sredstava za sprovođenje nezakonitog referenduma 1. oktobra.

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon i još četvoro njegovih ministara nisu se pojavili pred sudom jer su pobegli u Brisel.

Pućdemon je prethodno rekao da se neće vratiti u Španiju ako njemu i njegovim kolegama ne bude zagarantovano pošteno suđenje. Aktuelno suđenje odbacio je kao “političko”, dok je njegov advokat komentarisao kako "trenutna klima nije dobra".

Devetom članu vlade, koji je podneo ostavku pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, takođe je određen pritvor, ali je on pušten uz kauciju od 50.000 evra.

Ovu odluku je donela istražni sudija Karmen Lamela na zahtev tužilaca koji vode krivični postupak protiv katalonskih zvaničnika posle proglašenja nezavisnosti u Parlamentu Katalonije prošlog petka.

Među osmoro pobornika nezavisnosti Katalonije koji su pritvoreni jeste i Oriol Žunkeras, desna ruka smenjenog katalonskog vođe Karlesa Pućdemona.

Pućdemon i još četiri člana njegove vlade nalaze u Belgiji i odbili su da se danas pojave pred sudom u Madridu.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je danas izdavanje evropskog naloga za hapšenje za Pućdemona i još četiri člana njegove vlade nakon što se danas nisu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su ranije danas sudski izvori.

Španska vlada se pozvala na svoja ustavna ovlašćenja prošle nedelje i preuzela kontrolu nad Katalonijom posle proglašenja nezavisnosti te oblasti. Madrid je smenio katalonsku vladu, raspustio regionalni parlament i sazvao regionalne izbore za 21. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: