Trampov omiljeni termin postao "reč godine"

Termin "lažne vesti" proglašen je za Reč godine u izboru čuvenog izdavača "Kolins" nakon, kako je saopšteno, sveprisutnog korišćenja u proteklih 12 meseci.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2017.

07:40

Trampov omiljeni termin postao
Foto: Getty Images

Leksikografi koji rade na izdanju Kolinsovog rečnika su objavili da je korišćenje ovog termina 365 odsto učestalije u ovoj godinu u odnosu na prošlu, a frazu je najviše popularizovao američki predsednik Donald Tramp.

Njegova zapaljiva retorika često je usmerena ka medijima koji ga kritikuju, a iako su mnogi termin pre svega povezivali sa prljavom kampanjom na američkim predsedničkim izborima, Tramp je pre nekoliko dana izjavio da ga je on skovao.

"Mediji su stvarno... ta reč, jedna od najboljih do kojih sam došao, "lažni". Verovatno su i drugi koristili termin tokom godina, ali ja ga nikad nisam primetio", rekao je nedavno.

Ipak, kako navodi Kolins, termin je počeo da se koristi u 21. veku u medijskoj sferi u SAD kako bi se opisale "lažne, često senzacionalističke, informacije koje se šire pod plaštom novinskog izveštavanja".

Upotreba termina je počela da bude sve učestalija od 2015. godine, a ove godine je "eksplodirala".

Na listi "reči godine" su se našli i "eho dvorana" (echo chamber), koji se definiše kao "sredina, najčešće na društvenim mrežama, u kojoj će neko mišljenje najverovatnije naići na odobravanje, jer će ga pročitati ili čuti samo ljudi koji imaju slična stanovišta", zatim reč "antifa" (antifašisti) koja se ponovo pojavila u SAD nakon nasilnih sukoba desničara i antifašista i sve dublje podele na "leve" i "desne", ali i termin "rodno fluidan" koji se definiše kao "neko ko se ne identifikuje kao pripadnik isključivo jednog pola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: