"Pućdemon neće u Madrid, da bude ispitan u Belgiji"

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon treba da bude ispitan u Belgiji, izjavio je njegov belgijski advokat Pol Bekert.

Izvor: B92

Sreda, 01.11.2017.

13:44

EPA-EFE Quique Garcia

Kako je Bekert izjavio za AP, Pućdemon ne ide u Madrid i treba da bude ispitan u Belgiji, ukoliko je to moguće.

On može da bude ispitan ovde, postoji zakonska osnova", rekao je Bekert i dodao da u ovom trenutku ne postoji nalog za njegovo hapšenje.

Bekart je izjavio ranije danas da ne očkuje da se u narednim nedeljama smenjeni katalonski lider vrati u Španiju, a posebno ne zbog saslušanja pred španskim sudom.

Advokat Pol Bekert je, na pitanje o pojavljivanju Pućdemona pred sudom, odgovorio da on "ne ide u Madrid".

"Kako stvari trenutno stoje, ne vidim da će se vratiti u narednih nekoliko nedelja", rekao je Bekert za tv mrežu "VTM".

Ukoliko Španija bude tražila izručenje Pućdemona, onda će o tome odluku doneti belgijske sudije, a ne vlada, dodao je Bekert.

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons je izjavio da će, ukoliko se Pudždemon sutra ne pojavi pred sudom, "najverovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija" i da će ga "belgijska policija privesti".

Vrhovni španski sud pozvao Pudždemona i 13 njegovih smenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu.

Pućdemon je juče poručio iz Brisela da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

U međuvremenu, sinoć su se najmanje dvojica ministara Pudždemonove smenjene vlade, koji su zajedno sa njim prešli u Brisel, vratili u Barselonu, navodi AFP.

Po sletanju u katalonsku prestonicu nešto posle 23:00 sati, jednog od tih ministara - Hoakima Forna, koji je bio zadužen za unutrašnje poslove - izviždali su na aerodromu protivnici nezavisnosti, koji su ga nazvali izdajicom i mahali španskim zastavama.

Pućdemon je sa jednim delom svoje smenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom severoistočnom pokrajinom Katatalonijom.

Smenjeni katalonski predsednik i njegov kabinet su u opasnosti da budu stavljeni u pritvor, kao i dva predsednika katalonskih secesionističkih pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: