24 godine, 83 osuđenika: Da li je Hag doneo pravdu?

Posle 24 godine, Haški tribunal broji poslednje nedelje svog rada.

Izvor: O2

Sreda, 01.11.2017.

16:07

24 godine, 83 osuđenika: Da li je Hag doneo pravdu?
Foto: Thinkstock

Danas su sa srpskim zvaničnicima u Beogradu predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Za dve i po decenije rada Haškog tribunala optužena je 161 osoba, a 83 su osuđene. Da li je sud ispunio cilj i doneo pravdu regionu?

Karmel Ađijus poslednji put kao predsednik Haškog tribunala u poseti Srbiji. Zamerka Beogradu, neizručenje dvoje funkcionera radikala i angažman osuđenog generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji.

Na drugoj strani, Srbija traži vraćanje dokumentacije upućene Hagu.

“Ja ne mislim da je Haški tribunal ispunio svoju svrhu ne mislim da je doprineo pomirenju u regionu. Mislim da je doprineo daljem zaoštravanju sitaucije u regionu”, navela je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Imena radikala Vjerice Radete i Petra Jojića našla su se na crvenoj poternici Interprola. Viši sud odbio je njihovo izručenje jer Srbija ima obavezu da izručuje okrivljene samo za najteže ratne zločine ali ne i za nepoštovanje suda. Ovaj slučaj često je navođen i kao prepreka punoj saradnji Beograda i Haga.

“To me uopšte ne dotiče. A pošto se tu i tamo samo čuje da bi moj, odnosno naš neodlazak u Haški tribunal mogao biti prepreka za ulazak Srbije u EU, ja bih bila najsrećniji čovek u Srbiji da Srbija zbog mene ne uđe u Evropsku uniju”, rekla je Vjerica Radeta.

Novinarka Ljubica Gojgić, koja je godinama izveštavala iz Haga, procenjuje da je malo onih koji bi rad Tribunala ocenili najvišom ocenom.

“Osnovan je na plemenitoj ideji da se počiniocima ratnih zločina ne može dozvoliti da prođu nekažnjeno, to s jedne strane, i bio je jedini koji je devedesetih i do kraja devedesetih bio mesto gde se sudilo onda kada su svi drugi zločine negirali. Međutim politika ga je trajno kompromitovala”, rekla je novinarka.

Nezavršene poslove, među kojima su žalba Radovana Karadžića i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, završiće rezidualni mehanizam, pravni naslednik Haškog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: