"Jedna država je povukla priznanje nezavisnosti Kosova"

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

10:32

Tanjug, Sava Radovanoviæ

On je istakao da je dobio obaveštenje o tome od Ministarstva spoljnih poslova te države “posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora“.

“Nota o povlačenju odluke i priznanju nezavisnosti Kosova je stigla 30. oktobra. Ova odluka pokazuje da se mora istrajavati, razgovarati sa svima, ako mislimo da Kosovo bude nacionalni interes“, rekao je Dačić.

On je istakao i da je do avgusta 2012. godine više od 80 zemalja priznalo “državu Kosovo“, a za vreme njegovog mandata “samo pet“.

“Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što neko govori. Nisam siguran da će u Prištini objaviti ovu vest. Ovo je veoma važan događaj koji zavređuje posebnu pažnju, a ne da se o tome priča na nekim drugim događajima“, navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, ova odluka nije presedan, dešavalo se i ranije, ali ne često.

“U slučaju Kosova to je bilo sa Sao Tome i Principe, posle smene vlasti. Nismo ovo uradili parama – para nema, nismo pritiscima – nemamo čime da pritiskamo, ali moramo da istrajemo. Žao mi je što su priznali Kosovo mnogi koji su nam bili prijatelji za vreme Josipa Broza Tita, ali smo se mi više bavili neprijateljima“, istakao je Dačić.

Kako je naveo, “kao virus se širi ono što je nastalo kršenjem prava u slučaju Kosova“.

“Naša generacija neće biti ta koja će videti da Kosovo ima stolicu u UN. To se svakako neće desiti dok Rusija i Kina ne promene stav. Mi ih svakako nećemo podržati. Oni su se preračunali. U ovome je pomogao naš čovek koji ima kontakte sa vlastima u Surinamu. Pozivam celu dijasporu da to rade za svoju zemlju. Nećemo da stanemo ovde, zameraju mi iz Brisela i Vašingtona da najviše na ovome radim. Pa radim jer je to naš najveći problem. Dačić je rekao i da je ova odluka "grom iz vedra neba" za vlasti u Prištini.

"Oni ovo ne očekuju. Oni su najavljivali da će svi da ih priznaju, da samo mi treba da ih podržimo da postanu članovi UN. Malo su se preračunali, ne znaju oni da imaju posla sa upornim, principijelnim i malo tvrdoglavim ljudima", rekao je Dačić.

Pročitajte još - Priština: Nema povlačenja priznanja, Dačić je šarlatan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: