"Katalonija je počela Kosovom, Zapad je imperija haosa"

Države koje su se radovale raspadu Jugoslavije i Sovjetskog saveza i insistirale na nezavisnom Kosovu danas kažu da je nezavisnost Katalonije neprihvatljiva.

Izvor: B92, RT

Utorak, 31.10.2017.

08:33

screenshot

To u autorskom tekstu za Raša tudej primećuje politički analitičar i istoričar Nebojša Malić.

“Baš ti su napisali pravila koja su pratili Katalonci“, piše Malić i ističe da je NATO saopštio da je pitanje Katalonije unutrašnja stvar Španije.

Ističe i da je to umnogome drugačiji stav od onoga iz 1999. godine, kada države članice Alijanse nisu kosovsku situaciju nazvale tako.

“Tako je bilo i 2008. godine, kada je vlast etničkih Albanaca na Kosmetu proglasila nezavisnost, a sve te države su to momentalno priznale i vršile pritisak da to urade i drugi... Njihova pozicija o separatizmu nije zasnovana na principu, već na oportunizmu“, ističe Malić.

Prema njegovim rečima, Vašington nastavlja da insistira na tome da je Kosovo “jedinstven slučaj“, pokušavajući da opravda svoje nelegalne akcije, najpre u Jugoslaviji, a potom u Iraku, Libiji i Siriji.

“Ne samo da SAD mogu da izvrše invaziju na koga god žele, već njihovi lideri pričaju o suverenitetu dok šalju razne činovnike da obezbede poslušnost vazalskih države. Zapad možda može sebe da smatra zaštitnikom međunarodnog prava i reda, ali je zapravo to imperija haosa. Taj haos će rezultovati novim slučajevima poput Kosova, danas u Kataloniji, a ko zna gde sutra, sve dok se trenutni poredak ne promeni“, zaključio je Malić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: