Žižek: Hrvatska i Slovenija su deo "nove osovine zla"

Filozof Slavoj Žižek napisao je da se u Evropi formira nova osovina zla koja stoji uz mađarskog lidera Viktora Orbana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2017.

13:07

Žižek: Hrvatska i Slovenija su deo
EPA/EFE

On je za Indipendent ukazao na veliku opasnost koja se nadvija nad Evropom, a u čijem je korenu, kako je naveo – antisemitizam.

Žižek je kao osnovu za komentar uzeo Orbanovu izjavu da su srednja i istočna Evropa zone bez migranata, kao i da bi Poljaci, Česi, Slovaci, Rumuni i Mađari trebalo da se ujedine u tom procesu koji kao rezultat treba da donese “sigurnu, pravednu, hrišćansku i slobodnu Evropu“.

“Nikada ne smemo potceniti moć mračne strane“, rekao je tada Orban.

Žižek ističe da je Orban preuzeo referencu iz serijala “Ratovi zvezda“, dok je govorio o navodnim zaverama koje stoje iza “migrantske invazije na Evropu“. Filozof ističe da je takvo insistiranje uporedivo sa nacističkim narativom o “zonama bez Jevreja“.

“Doduše, s jednom razlikom. U antisemitskoj ideji 'Jevrej' je nevidljivi gazda koji vuče konce sveta i kotroliše stvarnost. Muslimanski migranti, u ksenofobnom narativu koji gaji deo evropskih država, nisu isto što i Jevreji – jer su previše vidljivi. Ako neko u toj seobi vidi zaveru, onda treba pretpostaviti da misle da Jevreji stoje iza svega“, navodi Žižek.

Žižek je potom dao primer iz slovenačkog konteksta.

“Recimo u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenačkih desničarskih nedeljnika mogli smo da pročitamo da je Džordž Soros jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena, odgovoran za invaziju negroidnih i semitskih hordi, a samim tim i za sumrak u EU. Navedeno je i da je on smrtni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i belog, evropskog čoveka, kao i da mu je cilj da razbije nacionalne države i pretvori EU u multikulturalnu kopiju SAD“, piše Žižek.

Ugledni filozof je konstatovao da se dešava “odvratna fantazija koja spaja antisemitizam i islamofobiju, a pritom nas i suočava sa paradoksom cionističkog antisemitizma“.

“Setite se Brejvika, masovnog ubice sa antiimigrantskim stavom. On je bio antisemita, ali je bio i proizraelski nastrojen, budući da je Izrael prva linija odbrane protiv muslimanske ekspanzije. Njegov stav je da su Jevreji okej, samo da ih nema previše. Brejvik je shvatio taj ultimativni paradoks pozicije cionističkog antisemite“, naveo je.

Žižek dodaje i da se takav stav može pronaći i kod američkih alternativnih desničara, ali i kod Viktora Orbana.

“Po napadu na Sorosa, Orban je posetio Benjamina Netanijahua, izraelskog premijera. Našli su zajednički jezik, napad na Sorosa je okej ako podržite Izrael, a Bibijev pakt sa cionističkim antisemitima je jedan od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere“, navodi Žižek.

Primetio je i da je prvo inostrano putovanje Donalda Trampa kao predsednika SAD bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju, pa Izrael.

“To je kombinovano sa prijemom egipatskog predsednika Abdela el-Sisija Beloj kući. Može se videti kako nastaje nova osovina zla na Bliskom istoku, uz podršku SAD. To su Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat“, naveo je.

Potom je ukazao na formiranje još jedne osovine zla, u balkanskom regionu.

“Na sličan način, grupa zemalja koje je Orban nabrojao i koje se odupiru prihvatanju izbeglica formiraju novu osovinu zla. To su Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska, baltičke zemlje, a sada i Austrija. Najtragičniji aspekt je nevoljnost Evrope da pokaže jasan stav u vezi sa ovom grupacijom – bilo da omogući svojim zemljama članicama da usvoje sopstvenu politiku u pogledu izbeglica ili da usvoje efikasnije mere protiv onih koji krše zajednička pravila. Orban, koji je pre nekoliko godina tretiran kao odbačeni lider, sada je ne samo prihvatljiv, nego postaje uzor. To je opasan znak za Evropu“, istakao je Žižek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: