Obrt u Kataloniji: Pućdemon ipak ne raspisuje izbore

Katalonski lider Karles Pućdemon odbacio je opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, prenosi “Pais“.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.10.2017.

17:18

Obrt u Kataloniji: Pućdemon ipak ne raspisuje izbore
Foto: Tanjug/AP

Vlada Španije je ranije navela da je spremna da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji ukoliko Pućdemon raspiše izbore.

Da podsetimo, Pućdemon je odustao od današnjeg obraćanja javnosti. Očekivalo se da će tokom govora da saopšti da raspušta parlament i raspiše izbore za 20. decembar.

Predsednik Katalonije Karlos Pućdemon odbacio je opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, jer "nije dobio dovoljno garancija" od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvodjenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

"Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora", rekao je Pućdemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list "El Pais".

Pućdemon je kazao da je sada na katalonskom parlamentu da učini dalje korake kad je reč o sprovodjenju mandata za otcepljenje od Španije posle referenduma o nezavisnosti koji je održan 1. oktobra, navodi Rojters.

Rekao je i da će regionalni parlament sada odlučiti o tome kako će odgovoriti na plan španskih vlasti o preuzimanju kontrole nad Katalonijom, javlja AP.

"Razočarani smo jer vidimo da se nekima postavljaju zahtevi i na njih se vrši pritisak da preuzmu odgovornost, dok je drugima dopušteno da budu potpuno neodgovorni", istakao je Pućdemon.

On je naveo da je "primena Člana 155 Ustava, koji će Senat danas odobriti, zloupotreba koja je izvan zakona", dodavši da je na katalonskom parlamentu da odluči šta raditi sa primenom tog člana, prenosi "El Pais".

"Moramo ostati posvećeni miru...Samo na taj način možemo na kraju odneti prevagu", zaključio je Pućdemon, dodavši da u tom cilju razmatra sve opcije koje ima na raspolaganju.

On je prethodno odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pućdemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: