Tusk o Bregzitu: Otkazivanje i dalje opcija

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio da rezultat napetih razgovora o Bregzitu zavisi od Londona i da je otkazivanje razvoda i dalje opcija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

11:37

Tusk o Bregzitu: Otkazivanje i dalje opcija
Getty images

"EU će biti u stanju da odgovori na svaki scenario dok god nismo podeljeni", rekao je Tusk poslanicima evropskog parlamenta, koji su se satali danas u Strazburu, preneo je AFP.

"Faktički, na Londonu je kako će se ovo okončati: dobrim dogovorom, bez dogovora bez Bregzita", rekao je Tusk. On je naveo da je EU uspela da postigne veliko jedinstvo između preostalih 27 članica, ali da je pred njima najteži test.

Tusk je u petak rekao da u decembru očekuje završetak pregovora o razdruživanju i početak pregovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije. Tusk je najavio i početak internih priprema EU za novu fazu razgovora o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta ocenio je posle razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej, ali i konsultacijama sa ostalih 27 lidera EU, da iako napredak u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU "nije zadovoljavajući to ne znači i da ga nema." On je poručio "britanskim prijateljima" da će EU pristupati pregovorima pozitivno i konstruktivno.

"Ako svi aktivno radimo na postizanju sporazuma nadam se da ćemo moći da predjemo na drugu fazu razgovora u decembru", najvio je Donald Tusk.

Najveći kamen spoticanja u pregovorma Brisela i Londona i dalje je pitanje novca. Razlika u onom što je Velika Brutanija spremna da plati i onoga što EU očekuje kao "fer račun" prilikom izlaska članstva je čak 40 milijardi evra. Bez tog dogovora EU nije spremna da udje u drugu fazu razgovora o budućim odnosima koja bi trebalo da reši i ono što je Velikoj Britaniji najvžanije u ovo trenutku a to su budući trgovisnki odnosi dve strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: