Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 24.10.2017.

07:20

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas nakon polaganja zakletve potpisao i ukaz o imenovanju i istakao da imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija iz manjinskih zajednica predstavlja multietničku prirodu Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

"Kosovo je izgrađeno na ustavnim osnovama sveobuhvatnosti, ravnopravnosti i slobode svake ličnosti. Kosovo je usvojilo adekvatne mere da bi promovisalo punu i efektivnu ravnopravnost putem učešća pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života", rekao je Tači obraćajući se novoimenovanim sudijama i tužiocima.

Prema njegovim rečima, imenovanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica predstavlja u potpunosti multietničku prirodu Kosova. Tači je istakao da je pred njima velika odgovornost.

"Ja imam puno poverenje da ćete znati da se nosite sa tom odgovornošću i da se građani Kosova osećaju sigurni i ravnopravni pred zakonom", kazao je Tači.

U saopštenju se ističe da je ukaz o postavljanju sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica jedna od afirmativnih mera koje institucije Kosova preduzimaju kako bi se postigla puna i efektivna ravnopravnost pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života.

Polaganjem zakletve i ukazom se obezbeđuje "potpuna primena Sporazuma o pravosudju koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci u utorak 17. oktobra nisu došli na polaganje zakletve, čime je trebalo da počne primena tog sporazuma.

Prema Sporazumu iz februara 2015, predviđen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice. Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se građanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Kocijančić: Imenovanje sudija i tužilaca u skladu sa sporazumom

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić na svom Tviter nalogu navela je da imenovanje sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u kosovsko pravosuđe označava implementaciju sporazuma o pravosuđu postignutog u februaru 2015.

Kocijančič ističe da će sudstvo i jedinstveno sprovođenje zakona na Kosovu ojačati zakon kao ključnu javnu službu i podsticaj od presudnog značaja za ekonomski razvoj i investicije.

Prema njenim rečima, integrisano pravosuđe će omogućiti jedinstvenu primenu kosovskog zakona u svim kosovskim Osnovnim sudovima i u svim Tužilaštvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: