Vučić razgovarao sa Brajanom Hojtom Jijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati "Srbija" sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijem.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

13:01

Vučić razgovarao sa Brajanom Hojtom Jijem
Tanjug, Zoran Žetiæ, arhiva

Zvaničnik Stejt departmenta u ponedeljak je učestvovao na 17. Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu, a juče je izazvao i niz reakcija izjavom da Srbija ne može da sedi na dve stolice ukoliko želi u EU.

Ranije danas sastao se sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović.

Hojt Ji je na Samitu izjavio da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", te da ruskom centru u Nišu ne treba da dâ diplomatski status, na šta je oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha na taj istup, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je američki zvaničnik tačno interpretiran u medijima.

O zvaničniku SAD raspravljalo se i u Skupštini Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je Vladu Srbije i, kako je naveo, "raspevanog" ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića šta je spoljna politika Srbije. On je rekao da to pitanje postavlja zbog izjave visokog predstavnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija da Srbija ne može da sedi na dve stolice.

O izjavi Hojta Jija govorio je i poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović, koji je tražio da se državni vrh odluči da li je za Rusiju ili za odricanje nacionalnih interesa i okretanje ka EU. Šarović je ocenio da je Hojt Ji napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti "balansero" i da ne može sedeti na dve stolice i izigravati prijateljske odnose sa Rusijom, s jedne, i EU i SAD, s druge strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: