Skupština počela novu sednicu, poslanici pitaju

Počela nova sednica Skupštine Srbije. Na Dnevnom redu 12 tačaka. Na početku poslanici postavljali pitanja.

Izvor: Beta

Utorak, 24.10.2017.

07:03

Skupština počela novu sednicu, poslanici pitaju
Tanjug, arhiva

Poslanici su se tokom postavljanja pitanja najviše interesovali o spoljnoj politici Srbije zbog izjave visokog predstavnika Stejt departmenta da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", a tražili su i informacije od Vlade Srbije zbog odobravanja isplate 100 miliona dinara iz budžetske rezerve gradu Beogradu.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je Vladu Srbije i, kako je naveo, "raspevanog" ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića šta je spoljna politika Srbije. On je rekao da to pitanje postavlja zbog izjave visokog predstavnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija da Srbija ne može da sedi na dve stolice.

O izjavi Hojta Jija govorio je i poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović, koji je tražio da se državni vrh odluči da li je za Rusiju ili za odricanje nacionalnih interesa i okretanje ka EU. Šarović je ocenio da je Hojt Ji napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti "balansero" i da ne može sedeti na dve stolice i izigravati prijateljske odnose sa Rusijom, s jedne, i EU i SAD, s druge strane.

"To je upravo ono što SRS govori godinama i Aleksandru Vučiću i onima pre njega koji su mislili da mogu na dva koloseka i da i izigravaju Josipa Broza. E, to medjutim ne može, i Hojt Ji je samo jasno rekao ono što svim državnim zvaničnicima govore već godinama", kazao je Šarović.

On je napomenuo da uslov za ulazak u EU nije samo odricanje od Kosova i Metohije, već i spovodjenje spoljne politike EU i ulazak u NATO.

"Nemojte da mislite da će Srbija moći da prođe bez ispunjenja tih uslova", rekao je Šarović i dodao da se spoljna politika SAD temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode, i to je ono što se očekuje i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Meni čudi da on (Vučić) makar i u jeku ove rasprave oko spomenika koji se diže Zoranu Đinđiću, nije shvatio kako prolaze oni koji misle da mogu da sede na dve stolice, koji misle ili pomisle u trenutku da mogu nešto da odlučuju, jer teško onome za koga Amerikanci pomisle i procene da im je vredniji mrtav nego živ", kazao je Šarović.

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je ministra za lokalnu samoupravu Branka Ružića da li je glasao na sednici Vlade Srbije za odobravanje isplate 100 miliona dinara iz budžetske rezerve gradu Beogradu. Papuga je želela da zna zašto su "ovolike" isplate iz budžetske rezerve potrebne Beogradu, dok većina lokalnih samouprava jedva preživljava i da li na to imaju prava i gradjani drugih delova Srbije.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić zatražila je od svih ministara u Vladi i premijerke Ane Brnabić da joj se dostavi sistematizacija radnih mesta od 1. januara, od 1. juna, kao i 24. oktobra, kao i da se jasno navede koja su radna mesta popunjena, a koja nisu. Tepićeva je zatražila od ministra finansija Dušana Vujoviću da dostavi pismeni odgovor na pitanje koliko je saglasnosti za zapošljavanje dao u 2016. a koliko u 2017. godini.

Ona je tražila i da dodatno odgovori na pitanje koliko sredstava iz budžetske rezerve i za koje svrhe je opredeljeno za dodatno zapošljavanje, a bez rebalansa budžeta.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je kada će biti izmirena potraživanja 100.000 radnika kojima nisu isplaćene zarade i da li postoji plan isplate u nastupajućem periodu. On je kazao da je 17 milijardi dinara u budžetu do 2014. godine bilo predviđeno za isplaćivanje tih radnika, ali da oni ipak nikada nisu isplaćeni.

Obradović je tražio i da se stranim investitorima koji dolaze u Srbiju da nalog da bar deset odsto zaposlenih bude starije od 50 godina.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković podsetio je na hapšenje više osoba osumnjičenih da su oštetili budžet Javnog preduzeća Poslovni prostor na Vračaru za više stotina miliona dinara.

On je kazao da je uhapšeno pet bivših ditrektora i visokih funkcionera Demokratske stranke i postavio pitanje MUP-u koja je kvalifikacija krivičnog dela u tom slučaju i da li će istragom biti obuhvaćeni i politički funkcioneri kako bi se utvrdilo da li su uhapšeni direktori to radili samostalno ili po nečijem nalogu.

"Ova afera dobija svoj epilog i to daje nadu da će i ostale afere 'žutog preduzeća' dobiti sudske epiloge, kao i sve ostale Djilasove afere, podsetimo se samo oko podzemnih kontejnera, kada je za više od 100 miliona dinara oštećena gradska čistoća. Kontejneri su koštali šest miliona evra, ugradnja još pet miliona evra, milion evra je potrošeno za revitalizaciju... pa imamo aferu Bulevar, vrtići...", rekao je Marković.

Pošto su završili sa postavljanjem pitanja poslanici su počeli da utvrđuju dnevni red. Predsednica parlamenta Maja Gojković je predložila da na dnevnom redu bude 12 tačaka među kojima su predlozi zakona iz oblasti brazovanja. Utvrđivanje dnevnog reda bi moglo da potraje s obzirom da je i opozicija podnela svoje predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: