Palestinski aktivisti podigli spomenik Sadamu Huseinu

Palestinski aktivisti podigli su spomenik pokojnom lideru Iraka Sadamu Huseinu na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

23:48

Palestinski aktivisti podigli spomenik Sadamu Huseinu

Spomenik na kome je lik Sadama Huseina sa polucilindrom na glavi i puškom u ruci uperenom u vazduh podignut je prošle nedelje u gradu Kalkiliji.Podigla ga je mala frakcija Arapski oslobodilački front, a na otvaranju je bio i gradski guverner iz vladajućeg pokreta Fatah.

Opština Kalkilija odbila je da bilo šta komentariše. Sadam je dugo godina podržavao Palestince i davao milione dolara porodicama bombaša samoubica tokom drugog palestinskog ustanka-intifade protiv izraelske okupacije koji je počeo 2000. godine.

On je ostao popularan medju mnogim Palestincima jer je ispalio nekoliko desetina raketa “skad” tipa zemlja-zemlja na Izrael tokom Zalivskog rata 1991. godine. Te godine njegov portret je visio na ulicama pojasa Gaze i održavani su mitinzi u njegovu čast.

Sadam je srušen je tokom invazije na Irak koju su predvodile SAD 2003. i pogubljen je tri godine kasnije. Arapski oslobodilački front je podigao spomenik Sadamu u još nekoliko palestinskih gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: