Agent FBI: Ja sam musliman, živeo sam sa najopasnijima

Tamer el Nauri je agent FBI arapskog porekla koji je proveo godine infiltrirajući se među radikalne islamističke skupine u Americi.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 23.10.2017.

20:17

Agent FBI: Ja sam musliman, živeo sam sa najopasnijima
Foto: Gettyimages

U sklopu svog posla uspeo je da spreči barem dva masovna teroristička napada u kojima bi stradale stotine ljudi.

El Nauri je u ponedeljak objavio knjigu 'Američki radikal', u kojoj piše o svojim iskustvima, a novinarima BBC-ja otkrio je neke od detalja iz svog posla.

Ime koje se nalazi na knjizi, i koje se navodi u ovome članku je, naravno, lažno - FBI je učinio sve u svojoj moći kako bi zaštitio identitet agenta.

“Svi ti džihadisti - radikali koji se pojavljuju - svi su oni izgubljene duše”, rekao je on.

“Uhvate se za mržnju, i za zlo koje se čini da im daje svrhu u životu. Ja sam musliman, i ja sam Amerikanac, i zgrožen sam time što te životinje rade mojoj domovini dok skrnave moju religiju”, kazao je.

El Nauri, sin egipatskih imigranata rođen u Americi, počeo je svoju karijeru kao policajac u Nju Džersiju, ali regrutovao ga je FBI, kojem su bili potrebni hitno govornici arapskog jezika.

FBI je organizovao 'slučajni susret' El Naurija s jednim tuniskim imigrantom, koji je pokušavao da organizuje masovne terorističke napade na teritoriji SAD, a prvi je plan bio izbacivanje voza Njujork – Toronto iz šina.

El Nauri se Tunišaninu Ajzenhajeru predstavio kao bogati Amerikanac arapskih korena koji je bio duboko nezadovoljan - priča koja je bila blizu istini.

“Nijedan od mojih lažnih identiteta nije bio daleko od stvarnosti", objasnio je El Nauri.

“Kada putujete po svetu s ideološki ekstremnom osobom, i kada provodite dane, nedelje s njima, kada ste iscrpljeni, vaše 'pravo ja' izlazi na površinu”, rekao je on.

Najteži deo posla bio mu je, kaže, postaviti se radikalima kao bliski prijatelj i osoba od poverenja.

“Moj je posao zagrliti zlog čoveka. I naravno, sva zverstva koja su planirali su mi se gadila. Jedini način na koji sam mogao dobro odraditi svoj posao i biti uverljiv je pokušati se uhvatiti za koji god deo ljudskosti im je ostao... kako lepo razgovara sa svojom majkom, kako se brine za svoje rođake”, priča agent.

Za vreme puta u Njujork, Ajzenhajer je počeo da planira i budući napad na Tajms skver - najpoznatiji trg u tom gradu - taman na Novu godinu.

Na istom su putu posetili i mesto na kojem je nekad stajao Svetski trgovinski centar, a Ajzenhajer je rekao kako SAD treba da imaju još jedan “11. septembar”.

El Nuaruu se tad zacrvenelo pred očima i skoro se razotkrio, rekao je CBS-u.

Na kraju je zaustavio sve planove. Ajzenhajer je uhapšen 2013. i osuđen na doživotnu robiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: