Tilerson posle Avganistana iznenadio i Irak

Posle iznenadne posete Avganistanu, američki državni sekretar Reks Tilerson je doputovao u prethodno nenajavljenu posetu Iraku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

19:35

Tilerson posle Avganistana iznenadio i Irak
Foto: Gettyimages

Tilerson će se u Bagdadu sastati sa iračkim premijerom Hajderom el Abadijem i predsednikom Fuadom Masumom, preneo je Rojters, navodeći da će američki zvaničnik najverovatnije ponovo istaći podršku SAD ujedinjenom Iraku posle prošlomesečnog referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti.

Tilerson je prethodno u Avganistanu razgovarao sa predsednikom Ašrafom Ganijem, objavila je američka ambasada.

U saopštenju ambasade, objavljenom na Tviteru, navodi se da je Tilerson ponovio da su SAD posvećene saradnji sa vladom u Kabulu i regionalnim partnerima da bi se "postigao mir u Avganistanu i onemogućilo stvaranje sigurnog mesta za teroriste koji prete tom cilju",

Tilerson i Gani su se sastati u vazduhoplovnoj bazi Bagram, severono od Kabula. To je najveća američka baza u Avganistanu, navodi AFP.

"Jasno je da moramo da nastavimo borbu protiv talibana i drugih da bi shvatili da nikada neće doći do vojne pobede", rekao je Tilerson novinarima posle sastanka.

Ovo je bila prva poseta Tilersona kao državnog sekretara. Usledila je nekoliko nedelja nakon što je američki ministar odbrane Džejms Matis boravio u, takođe, prethodno nenajavljenoj, poseti toj zemlji.

Rojters dodaje da je sastanak sa Ganijem trajao sat vremena i da mu je prisustvovao i američki general Džon Nikolson, glavni američki komandant u Avganistanu.

Navodi se i da je Tilerson rekao da će sutra posetiti Pakistan, a potom i Indiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: