Izrael: Policija ispisala brojeve na rukama privedenih

Izraelska policija ispisala brojeve na rukama uhapšenih demonstranata nakon nedavnih nasilnih demonstracija pripadnika jedne frakcije ultraortodoksnih Jevreja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.10.2017.

14:36

Izrael: Policija ispisala brojeve na rukama privedenih
Getty images

To je izazvalo kritike ne samo u toj zajednici, već i šire, jer je probudilo sećanja na obeležavanje Jevreja brojevima za vreme holokausta u Drugom svetskom ratu.

U listu HaPeles te takozvane Haredi Jerusalim frakcije, koja demonstrira protiv regrutacije ultaortodoksnih za vojsku, objavljene su fotografije uhapšenih s brojevima na rukama uz potpis "nacističke konotacije" i izjavu sudije koji je pritvarao demonstrante, osudivši takvu praksu policije.

"Država Izrael se ponaša tačno kao antisemitski diktatorski režimi", saopštio je Komitet za spas sveta Tore.

Policija je u odgovoru na fotografije koje je najpre objavio TV Kanal 10 navela da su ultraortodoksni demonstranti blokirali ulice, ometali javni saobraćaj i sprečavali prolaz vozila tokom dugog vremena, što je flagrantno kršenje javnog reda. "Policija je uhapsila desetine sumnjivih koji su, dodajući so na ranu, odbili da se identifikuju, što je još jedno flagrantno kršenje zakona.

Krivična procedura zahteva identifkaciju počinilaca od strane policije kako bi se sakupili dokazi protiv njih zbog čega policajci nisu imali izbora već da ostave oznake na osumnjičenima kako bi ih pratili", navedeno je u saopštenju policije.

Demonstracije ultraortodoksnih protiv regrutacije ometaju živote hiljade Izraelaca, navode izraelski mediji. Frakcija koja protestuje nema predstavnika u parlamentu – Knesetu,ali ima značajnu javnu moć koja dolazi do izražaja na izraelskim ulicima na demonstracijama.

Otkako su protesti počeli nakon hapšenja nekih ultraortodoksnih Jevreja koji su izbegli regrutaciju bilo je nekoliko slučajeva nasilja policajaca protiv demonstranata. Oni su snimljeni kako šutiraju demonstrante, silom ih vuku, dave i gaze.

I šef policije Roni Alšeik rekao je da se osećao loše kada je video te snimke i da će "policajac morati da plati ako izgubi kontrolu", najavivši time da će se neki suočiti sa optužnicama. Jedna policajka je ispitivana juče nakon što je šutirala jednog ultraortodoksnog demonstranta prošle nedelje.

U četvrtak je uhapšeno 120 demonstranata u Jerusalimu. Devedeset ih je pušteno ubrzo potom uz neka ograničenja i novčane kazne dok se za preostale ispostavilo da beže od vojske i predati su vojnoj policiji.

Služenje vojske je obavezno za izraelske mladiće i devojke, ali se ultraortodoksni Jevreji tome protive tvrdeći da služe državi izučavanjem svetih knjiga i kroz molitvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: