Lavrov zove irački Kurdistan na dijalog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao vlasti iračkog Kurdistana na dijalog s Bagdadom da bi se izbeglo javljanje novih "izvora nestabilnosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

13:37

Lavrov zove irački Kurdistan na dijalog
Tanjug, arhiva

"Mi razumemo težnje kurdskog naroda koje se tiču jačanja njihovog identiteta... Ali smatramo da ispunjenje tih težnji može biti sprovedeno jedino putem dijaloga s iračkom vladom", naveo je Lavrov na konferenciji za novinare s iračkim kolegom Ibrahimom al-Džafarijem.

Lavrov je rekao da treba "uzeti u obzir značaj kurdskog pitanja na regionalnom nivou da bi se izbeglo stvaranje drugih izvora nestabilnosti u regionu". Nešto više od tri nedelje posle spornog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, iračka vojska je za 48 sati zauzela gotovo sva područja koja su kurdski borci postepeno preuzimali od 2003, posebno u naftom bogatoj provinciji Kirkuk, i tako izazvali veliku političku krizu u Kurdistanu.

Moskva je, uprkos značajnim ekonomskim interesima u Kurdistanu, od početka krize izražavala podršku teritorijalnom integritetu Iraka.

"Želim da još jednom potvrdim naše poštovanje iračkog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i našu posvećenost rešavanju svih eventualnih problema putem dijaloga koji uključuje sve etničke i verske grupe", rekao je šef ruske diplomatije.

Bagdad je prošle nedelje, bez pominjanja imena, oštro kritikovao sporazum ruske naftne kompanije Rosnjeft s vlastima iračkog Kurdistana o novim projektima proizvodnje nafte, što je nazvao "flagrantnim mešanjem u iračke unutrašnje poslove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: