"Rat sa S.Korejom malo verovatan, ali ako ga bude..."

Bivši direktro CIA Dejvid Petreus izjavio da je malo verovatno da će doći do nuklearnog rata sa Severnom Korejom uprkos nedavnoj eskalaciji tenzija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

08:04

Getty images

"Zabrinut sam, ali pitanje je koliko. Mislim da rat nije verovatan", rekao je Petraeus u intervjuu za ABC njuz.

Prema njegovim rečima, oštrija retorika američkog predsednika prema Severnoj Koreji, trebalo bi da se smatra "komunikacijskom strategijom", čiji je cilj da se pritisne Kina da pomogne u zaustavljanju nuklearnog programa Kim Džong un-a.

"Sve to je komunikacijska strategija kojom se pokušava da Kina shvati da je ova administracija u drugačijoj situaciji nego ijedna druga prethodna administracija", rekao je Petraeus.

Prema njegovim rečima, diplomatija državnog sekretara Reksa Tilersona fokusirana je na kineski uticaj na severnokorejski režim.

Iako je Petraeus istakao važnost rada sa Kinom u sprečavanju vojnog sukoba sa Severnom Korejom, on kaže da su američke službe spremne da se sukobe sa severnokorejskim snagama.

"Ukoliko postoji vrsta vojnog angažmana, bićemo spremni najbolje što možemo. Ali nepotrebno je reći da će svaki mogući scenario biti ružan", rekao je on.

Istovremeno, on je komentarisao i uspeh američkih snaga u proterivanju takozvane Islamske države iz Rake u Siriji i naveo da će takvi vojni gubici umanjiti sposobnost terorističke grupe da regrutuje nove borce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: