Hojt Ji: Ne može dve stolice, ko hoće u EU da ne balansira

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

18:03

Hojt Ji: Ne može dve stolice, ko hoće u EU da ne balansira
screenshot

On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo danas u beogradskom hotelu Metropol.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da države treba da se opredele za stranu, ma koliko to bilo teško.

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju evrointegracije.

"Bitno je fokusirati se, jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerešeni sporovi. Ipak, opšti trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: