Karaman: Srbija važna na Balkanu

Predsednik turskog parlamenta Ismail Karaman rekao je danas u Beogradu da je Srbija značajna zemlja na Balkanu, kao i da je značajna za Tursku.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.10.2017.

14:25

Karaman: Srbija važna na Balkanu
Freeimages.com

"Srbija ima veliku ulogu kako za okolne države tako i na Balkanu. Ona je značjna kako za nas tako i za Balkan. Mi sa Srbijom imamo puno toga zajedničkog. Imamo zajedničku kulturu, delimo zajedničku istoriju, imamo puno toga od prošlosti i za budućnost", rekao je Karaman posle sastanka sa predsednicom srpske skupštine Majom Gojković.

Prema njegovim rečima, Srbija i Turska "nisu susedi ali su veliki prijatelji".

On se zahvalio na podršci Srbije turskim vlastima tokom neuspelog puča 2016. godine. Karaman je naveo da će srpski i turski parlament i dalje "dobro raditi i sarađivati", kao što će činiti i Srbija i Turska.

Maja Gojković je navela da su dva parlamenta 2015. potpisala sporazum o saradnji a da se posle posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i utvrdjivanja strateških ciljeva saradnje Srbije i Turske, što su i politička i ekonomska saradnja, može raditi na memorandumu o formiranju "zajedničke komisije dva parlamenta koja bi pratila saradnju na nivou vlada".

Maja Gojković je rekla da će Karaman razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom vojvođanskog parlamenta Ištvanom Pastorom.

"Naša je želja da Turska sa svojim investicijama i sa svojom saradnjom u svim oblastima bude prisutna na čitavoj teritoriji države, kako na jugu tako i u Vojvodini, koja ima svoje potencijale za eventualno ekonomsko prisustvo Turske", rekla je Gojkovićeva.

Pored političke i ekonomske saradnje, Gojkovićeva i Karaman su razgovarali i o terorizmu, za koji je rečeno da se "ne može deliti na dobar i zao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: