Izlaznost u Venetu 50 odsto, u Lombardiji 30

Više od 50 odsto od četiri miliona birača izašlo je na referendum o široj autonomiji italijanskog regiona Veneto, čime je obezbeđena validnost tog glasanja.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.10.2017.

23:35

Izlaznost u Venetu 50 odsto, u Lombardiji 30
Foto: Thinkstock

Izlaznost na drugom današnjem referendumu u Italiji, o široj autonomiji regiona Lombardija, bila je 30 odsto četiri sata pre zatvaranja birališta.

Veneto je postavio uslov da izlaznost bude iznad 50 odsto kako bi referendum bio važeći, dok Lombardija nije odredila takvu granicu. Njen guverner Roberto Maroni rekao je da bi bio srećan kada bi na referendum izašlo 34 odsto od 7,5 miliona glasača, što je jednako izlaznosti na ustavnom referendumu 2001. godine.

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji i Venetu ne odlučuju o otcepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije.

Iako su oba referenduma neobavezujuća, jasna pobeda opcije "da" dala bi liderima Lombardije i Veneta, najrazvijenijim regiona Italije, bolju poziciju u pregovorima s Rimom o većem udelu u poreskim prihodima i većim ovlašćenjima u oblastima kao što su bezbednost, imigracija, obrazovanje i zaštita životne sredine.

Glasanje za širu autonomiju predstavlja pretnju po centralnu vlast u Rimu, navodi AP, dodajući da Veneto i Lombardija zajedno daju 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Italije i gotovo jednu četvrtinu biračkog tela.

Prema Ustavu Italije iz 1948. godine, referendum je legalan i predviđa da italijanski regioni mogu da zatraže od vlade veću autonomiju u 20 oblasti, uključujući spoljnu trgovinu, radno pravo, zdravstvenu zaštitu, energetiku i transport.

Opširnije o refrendumu pročitajte - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: