"Raka završila kao Drezden - Amerikanci je izbrisali"

Avioni SAD i koalicionih snaga bombardovali su sirijski grad Raku na isti način na koji je uništen Drezden tokom Drugog svetskog rata, kaže Igor Konašenkov.

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

10:28

Foto: Screenshot

Prema njegovim rečima, tokom operacije oslobađanja Rake, koji je bio pod kontrolom pripadnika Islamske države na hiljade civila je poginulo.

"Raka je doživela sudbinu Drezdena 1945. godine, koji je izbrisan u britansko-američkom bombardovanju", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

“Vašington, Pariz i Berlin saopstavaju da ulažu na milione dolara i evra za obnovu mirnog života u Raki, ali u realnosti, oni žele da sakriju dokaze o varvarskom bombardovanju Rake, koju su, ‘oslobodili’ od ID”, kaže Konašenkov.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržava koalicija predvođena SAD, proglasile su u petak pobedu nad Islamskom državom u Raki.

Portparol i komandant SDF Talal Silo je, na konferenciji za novinare, istakao da je Raka "oslobođena od ekstremista" i da je vlast zvanično predata lokalnom savetu.

"Pobedili smo terorizam", rekao je Silo.

Pres konferencija je održana na gradskom sportskom stadionu koji su ekstremisti Islamske države bili pretvorili u veliki zatvor gde su držali zatočene i mučili protivnike.

Silo je pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da pomognu obnovu grada.

Islamska država je osvojila Raku u januaru 2014. godine i taj grad pretvorila u epicentar svoje vladavine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: