Zvao građane da šetaju svinje pored džamija - osvojio 10%

Češka Sloboda i direktna demokratija (SPD), čiji je lider preduzetnik japanskog porekla Tomio Okamura osvojila je oko 10% glasova na parlamentarnim izborima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.10.2017.

08:56

Zvao građane da šetaju svinje pored džamija - osvojio 10%
Foto: GettyImages

Reč je o stranci krajnje desnice, a Okamura je na primer pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija i prestanu da jedu kebab.

Rojters navodi da je SPD ostvario iznenađujuće dobar rezultat na talasu ultradesničarskog raspoloženja u Evropi, koji je skoro na nivou dve stranke plasirane odmah iza pobedničke partije ANO milijardera Andreja Babiša, kao i da bi Okamura sada potencijalno mogao da utiče na formiranje vlade.

Agencija navodi da je Okamura SPD osnovao 2015, a da je pre ulaska u politiku javnosti postao poznat po neobičnoj putničkoj agenciji za plišane igračke.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Češke Republike, želimo nultu toleranciju prema migraciji", rekao je Okamura novinarima nakon saopštavanja nezvaničnih izbornih rezultata.

Rojters navodi da je Okamura prvi put u češki parlament izabran 2013. na listi stranke Zora koja se zalagala za direktno biranje političara na većinu funkcija, ali je kasnije izbačen zbog neregularnosti u partijskim finansijama.

Navodi se da je Okamura ovog puta, osim na antiimigranstko raspoloženje, igrao na kartu evroskepticizma medju mnogim glasačima i napadao romsku manjinu.

Okamurina majka je Čehinja, a otac Japanac. Odrastao je u obe zemlje, a kasnije je u Japanu prodavao kokice u bioskopima i vodio putničku agenciju koja je plišane igračke klijenata vodila u obilaske po Češkoj.

Rojters navodi da Okamura pre 2015. nije pripadao ekstremnoj desnici i da je 2011. bio u žiriju za izbor Mis strankinje na kojem su učestvovale imigrantkinje u Češkoj.

Dve godine kasnije je objavio sliku svoje devojke Čehinje u islamskoj odeći prilikom ulaska u džamiju u Londonu, uz pohvalu pomoći koja mu je tu ukazana, nazivajući to "finim iskustvom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: