Lokalni izbori na KiM - do 15h glasalo 29,09% građana

Na Kosovu i Metohiji danas su lokalni izbori, a 1,9 miliona građana glasa za predsednike i odbornike u 38 opština.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 22.10.2017.

08:00

Lokalni izbori na KiM - do 15h glasalo 29,09% građana
Ilustracija: Thinkstock

Glasačka mesta širom Kosova otvorena su u sedam, a biće zatvorena u 19 časova. Do 11 časova na izbore je izašlo 10,05 odsto građana, a do 15h 29,09%, odnosno 515.657 od 1.890.952 upisana glasača.

Kako se navodi, reč je o podacima sa 2.360 biračkih mesta od ukupno 2.505 na kojima se glasa.

Prema tim podacima u severnoj Kosovskoj Mitrovici od 21.797 upisanih izašlo je na biračka mesta njih 6.275, odnosno 28,79 odsto.

Od opština sa većinski srpskim stanovništvom najviša izlaznost je u Klokotu gde je izašlo 45,38 odsto glašaca odnosno 1.698 od 3.742 upisana,a sledi Štrpce gde je od 13.781 birača izašlo 5.602, što je 40,65 odsto od upisanih.

U opštini Novo Brdo gde živi veliki broj Goranaca, od 9.848 upisanih na birališta je izašlo 3.688 građana, odnosno 37,45 odsto.

U Leposaviću je izlaznost 35,73 odsto, a u Gračanici 24,95 odsto. U Prištini je od 188.341 upisanih do 15 časova glasalo njih 56.815, što je 31,92 odsto.

Najviša izlaznost je kao što je bila i u prepodnevnim časovima u sa albanskim življem većinskoj Mamuši gde je izlaznost 54,56 odsto, a najniža je i dalje u Srbici, gde je takođe većinsko albansko stanovništvo - tamo je do 15 časova od 54.970 upisana izašlo svega 10.964 birača što je 19,95 odsto.

Beta javlja da glasanje na severu Kosova protiče bez problema. U Mitrovici ima 21.797 upisanih birača i oni će moći da glasaju na 27 biračkih mesta u sedam biračkih centara. Na severu Kosova ukupno je 86 biračkih mesta, u okviru 44 biračka centra.

Jarinje zatvoreno, pronađene bombe, interno raseljeni ne mogu na KiM da glasaju

Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj oko 12 časova, tako da vozila iz pravca Raške ne mogu da uđu na KiM.

Dve ručne bombe i dva električna detonatora pronađeni su u autobusu koji je prevozio raseljena lica da glasaju na današnjim lokalnim izborima na Kosovu, preneo je portal KoSSev.

Specijalni tim kosovske policije je deaktivirao bombe, prelaz je zatvoren i uskoro se očekuje normalizacija saobraćaja, izjavio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.

Dodao je da su vozač i vođa puta zadržani.

Opširnije - OVDE.

Sukob na glasačkom mestu u Gračanici, hapšenje u Klokotu

Nekoliko osoba učestvovalo je u fizičkom sukobu u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici, gde se nalazi glasačko mesto za današnje lokalne izbore na Kosovu, javili su prištinski mediji.

Policija Kosova je odmah reagovala i privela je učesnike incidenta u policijsku stanicu u Gračanici.

Taj incident nije uticao na ometanje izbornog procesa na tom glasačkom mestu, javljaju mediji, koji ocenjuju da se radi o izolovanom incidentu.

Policija Kosova je u Klokotu privela jednu osobu zbog toga što je ispred glasačkog centra "Sveti Sava" u Klokotu pokušala da utiče na glasače za koga da glasaju.

U tom glasačkom centru policija je uhapsila jednog člana izborne komisije pošto je namerno oštetio glasačku kutiju.

NVO “Demokratija na delu” koja sa 3.000 posmatrača nadgleda lokalne izbore saopštila je da se sve odvija “bez problema i uz manje nedostatke”.

Među najtežim kršenjima izborne tišine, kako pišu prištinski mediji, je izjava predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, koji je na konferenciji za medije u severnoj Mitrovici pozvao građane da glasaju za Srpsku listu, čime je prekšio odredbe zakona o izborima.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je ocenio da je dosadašnji tok izbornog procesa protekao u miru i da nije bilo nekih bezbendosnih problema.

"Što se tiče bezbednosnog aspekta sve je proteklo onako kako smo planirali. Policijski zvaničnici su na svojim mestima i sve protiče u red", kazao je Keljani.

Glasali Rakić, Haradinaj, Tači...

Predstavnik Jedinstvene goranske liste Adem Hodža izjavio je Beti da su ga posmatrači te liste obavestili o većem broju propusta na glasačkim mestima u opštini Gora.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

“Verujem pre svega da će sve proći u najboljem redu, očekujem veliku izlaznost građana i očekujem pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto mesto, isto pitanje, verovatno isti odgovor kao i 2013. godine, večeras ćemo slaviti pobedu”, rekao je Rakić novinarima.

Zahvalio je građanima na velikoj izlaznosti “od rane zore” i dodao da očekuje isto tako veliku izlaznost celog dana.
Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić očekuje da dan protekne bez incidenata, mirno i dostojanstveno, da se iskaže mudrost, istrajnost, a smatra da je najvažnije da ostane trajna i neraskidiva veza sa Srbijom.

“Kada je u pitanju Srpska lista, spremni smo za slavlje, već u ranim jutarnjim satima, ali svakako moramo biti svesni da građani moraju da izađu i podrže onaj put koji garantuje stabilnost, sigurnost i bezbednost, jer bez toga nama nema napretka”, rekao je Spirić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj glasao je u Prištini.

“Danas sam obavio svoju građansku obavezu, glasao sam za izbor gradonačelnika”, naveo je Haradinaj u saopštenju za medije.

On je pozvao građane da izađu na glasanje istakavši da Kosovo očekuje puno posla, a da se neki od važnih poslova odvijaju u opštinama.

“Samo radom možemo da razvijemo zemlju, a to zahteva i aktivnu ulogu građana i njihov glas”, naveo je Haradinaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači je nakon glasanja u Osnovnoj školi "Faik Konica" pozvao građane Kosova da što masovnije izađu na izbore i glasaju za one koji će ih predstavljati u naredne četiri godine.

"Ovo je dobar početak današnjeg dana, nadam se i verujem da će svi politički mehanizmi, civilno društvo, mediji, CIK, domaći i međunarodni posmatrači biti na nivou odgovornosti i da se ovaj značajan proces, test za demokratiju na Kosovu uspešno okonča", kazao je Tači.

Slične poruke su poslali i lideri Demokratske partije Kosova Kadri veselji, Demokratskog saveza kosova Isa Mustafa, pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri i lideri drugih stranaka.
Foto: Tanjug / Èedomir Petarcic
Glasao je i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić.

Ministar za zajednice i povratak Davor Jevtić rekao je za televiziju Pink da očekuje da na lokalnim kosovskim izborima protekne sve u najboljem redu i da pre svega nada stabilnosti.

"Ono što pre svega jeste naš cilj je da Srbi daju glas za opstanak", poručio je Jevtić.

On je naveo da očekuje pobedu Srpske liste.

“Ali nam je takođe značajno, i to moram da naglasim, da i u sredinama u kojima Srbi nisu većina, pogotovo u Metohiji, naši sunarodnici izađu i na taj način daju glas svojim predstavnicima, koji će biti njihovi predstavnici u lokalnim skupštinama", rekao je Jevtić.

Iz kosovske policije poručili su da garantuju bezbednost tokom lokalnih izbora.

"Izborni proces na Kosovu teče glatko. Svi policajci obavljaju svoje zadatke, onako kako je planirano i sve protiče u redu", izjavio je za radio Slobodnu Evropu portparol kosovske policije Baki Kelani.

Prema rečima direktora kosovske policije Špenda Madžunija, "stvaranje mirne i bezbedne klime za sve gradjane Kosova, kao i održavanje reda, mira i javne bezbednosti pre, tokom i nakon izbora, primarno je za kosovsku policiju".
Foto: Tanjug / Èedomir Petarcic
Kosovska Centralna izborna komisija saopštila je da na izborima učestvuje 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na lokalnim izborima, trećim od proglašenja nezavisnosti Kosova, učestvuje i 18 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, ali podršku Beograda ima samo Srpska lista, koja je po oceni predstavnika Vlade Srbije "jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom".

Od 21 kandidata za gradonačelnike koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste.

Srbi će glasati u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Na severu su to Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a južno od Ibra Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Parteš i Štrpce.

U petak u ponoć stupila je na snagu predizborna tišina, čime se završila kampanja koja je trajala mesec dana, a tokom koje je svoje programe predstavljalo nešto više od 200 kandidata.

Kosovska policija napravila je poseban operativni plan za izbore. Na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca.

Za opštine Štrpce, Ranilug, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidati Srpske liste su dosadašnji gradonačelnici – Bratislav Nikolić, Gradimir Mikić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović. Srdjan Popović, poslanik Srpske u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković, a za Klokot Strahinja Spasić.

Izbore prati više od 30.000 posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: