Panika u Oklahomi – otpadne vode izazivaju zemljotrese?

Geološki institut SAD saopštio je da su u severnom delu savezne države Oklahoma zabeležena tri manja zemljotresa, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.10.2017.

23:02

Panika u Oklahomi – otpadne vode izazivaju zemljotrese?
Getty images

Navodi se da je poslednji potres, jačine 2,5 stepeni Rihterove skale, zabeležen u blizini Renfroua, na 166 kilometara severno od Oklahoma Sitija i da nije bilo izveštaja o povređenima niti o materijalnoj šteti.

Institut je takođe jutros zabeležio zemljotres jačine 2,7 stepeni Rihtera u blizini mesta Bajron, kao i jučerašnji potres od 2,6 stepeni Rihterove skale severozapadno od gradića Gatrija.

AP navodi da je poslednjih godina u Oklahomi zabeleženo na hiljade zemljotresa koje mnogi povezuju sa podzemnim ubrizgavanjem otpadnih voda koje ostanu nakon proizvodnje nafte i prirodnog gasa.

Navodi se da su vlasti Oklahome naredile proizvođačima nafte i gasa da zatvore određene izvore i u drugima smanje količinu otpadnih voda koja se ubrizgava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: