Mugabe ambasador SZO; SAD: Eto zato tražimo reformu UN

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus proglasio je predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje SZO.

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

20:52

Mugabe ambasador SZO; SAD: Eto zato tražimo reformu UN
Getty images

Rojters prenosi da lideri globalnih zdravstvenih grupacija zatražili opoziv te odluke, dok su SAD konstatovale da je ovaj potez pokazuje zašto Vašington traži reformu UN.

Navodi se da je iz Vašingtona, koji je uveo sankcije Mugabeu zbog navodnog kršenja ljudskih prava, saopšteno da su SAD "razočarane" ovom odlukom.

"Ovo imenovanje u jasnoj je suprotnosti s idealima Ujedinjenih nacija u pogledu poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Ovaj izbor naglašava zašto SAD nastavljaju sa zahtevima za reformom UN i akcijama liderstva na kojima počivaju naše zajedničke UN ideale", kazao je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Rojters prenosi da je Velika Britanija poručila da je imenovanje Mugabea "iznenađujuće i razočaravajuće" i da nosi rizik bacanja u senku globalnog delovanja SZO.

Agencija navodi da je Tedros objavio imenovanje Mugabea u sredu tokom sastanka na visokom nivou o nezaraznim bolestima u Urugvaju i podseća da Zapad 93-godišnjeg Mugabea optužuje da je uništio privredu Zimbabvea i brojna kršenja ljudskih prava tokom 37 godina upravljanja zemljom sa funkcija predsednika i premijera, koje i dalje traje.

Tedros, bivši ministar zdravlja Etiopije koji je na čelo SZO došao u maju ove godine kao prvi generalni direktor te organizacije koji dolazi iz Afrike, hvalio je Mugabea tokom sastanka kojem je prisustvovao i predsednik Zimbabvea.

Savez za borbu protiv nezaraznih bolesti "En-Si-Di alajans", koji okuplja 28 međunarodnih zdravstvenih grupacija koje se bave hroničnih bolestima, saopštio je da je "šokiran i duboko zabrinut", dok je izvršni direktor grupacije sa sedištem u Zzenevi "UN voč" Hilel Nojer nazvao je odluku SZO "mučnom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: