Slovenci u nedelju biraju predsednika, Pahor favorit

Građani Slovenije u nedelju izlaze na predsedničke izbore na kojima je izraziti favorit sadašnji šef države Borut Pahor.

Izvor: Beta

Subota, 21.10.2017.

10:22

Slovenci u nedelju biraju predsednika, Pahor favorit
Ilustracija: Thinkstock

Prema svim objavljenim predizbornim ispitivanjima, Pahor će dobiti ubedljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata.

Pahor (54) je diplomirani politikokolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je poslanik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobedio na izborima i formirao koalicionu vladu levog centra.

Njen trogodišnji mandat u godinama nakon izbijanja globalne ekonomske krize, kada je slovenački BDP rapidno padao, mnogi analitičari ocenjuju neuspešnim tvrdeći da je zato Pahor pred vanredne parlamentarne izbore izgubio i mesto predsednika stranke, prenosi agencija Hina.

Zato je kao iznenađenje dočekana njegova pobeda na predsedničkim izborima 2012, kada je uprkos suprotnim prognozama, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu ubedljivo pobedio Danila Turka, dotadašnjeg predsednika, čiji su reizbor podržavale i vodeće leve političke snage.

Kao i na tadašnjim izborima, Pahor se i sada za svoj drugi predsednički mandat bori pod sloganom "Zajedno", čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Kritičari, među kojima su i intelektualci sa levice, zameraju mu da je "degradirao i banalizovao predsedničku dužnost", koristeći je za "samopromociju" putem javnih nastupa i društvenih mreža, umesto da se postavi kao moralni autoritet i izjašnjava o važnim političkim i društvenim pitanjima.

Drugi pak tvrde da je Pahor postao svojevrsna maskota Slovenije i da mu birači opraštaju čak i neke gafove, pa ga i dalje vide kao nekoga za koga misle da ih dobro može predstavljati u ulozi predsednika države.

Pahorovi politički saveznici tvrde da je tokom svog sadašnjeg mandata vrlo dobro predstavljao Sloveniju u svetu, gde se sastajao s mnogim stranim državnicima, među ostalima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Oni ističu da je Pahor aktivno i pozitivno delovao u jugoistočnoj Evropi preko inicijative Brdo-Brioni, koju je Slovenija pokrenula zajedno s Hrvatskom i da se u pitanjima razvoja EU uvek izražavao za njeno jačanje i reforme, s vizijom o Sloveniji kao članici koja će ostati među najbolje integrisanim, navodi Hina.

Prema rezultatima predizbornih anketa Pahorov najveći rival na izborima je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smena generacija.

Ostali predsednički kanddati su ;predsednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak, ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, učiteljica u penziji Angelca Likovi,č koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu, gradonačelnik Kopra Boris Popovič (Slovenija je naša), Suzana Lara Krause (Slovenačka narodna stranka) i Andrej Šiško (Ujedinjena Slovenja).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: