Babiš: Želimo da preuzmemo ulogu u oblikovanju EU

Pobednik na češkim parlamentarnim izborima Andrej Babiš izjavio je da je njegova partija ANO proevropska snaga.

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

23:37

Babiš: Želimo da preuzmemo ulogu u oblikovanju EU
Foto: Tanjug, AP

On je naveo i da želi da preuzme aktivnu ulogu u oblikovanju politike Evropske unije.

Babiš je istakao da bi EU trebalo da prestane da govori o "dvobrzinskoj Evropi" i da treba da više razmisli o tome zašto je Britanija glasala za napuštanje tog bloka, prenosi Rojters.

Na parlamentarnim izborima, koji su juče i danas održani u Češkoj, stranka milijardera i predsednika pokreta ANO Andreja Babiša, poznatog i kao "češki Tramp", vodi za oko 20 odsto glasova, pokazuju rezultati sa skoro 100 odsto glasačkih mesta, što znači da ANO ima gotovo neprikosnovenu poziciju u pregovorima o budućoj vladi.

Prema rezultatima sa 94,05 odsto glasačkih mesta, stranka ANO je osvojila 30,21 odsto glasova, prenela je britanska agencija.

Babiš je u poslednjoj predizbornoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i socijaldemokratom Lubomirom Zaoralekom, govorio o svojim antimigrantskim stavovima, ali i protiv korupcije.

Babiš je za AFP uoči izbora rekao da je njegovoj stranci potreban maksimalan broj glasova, istakavši da "narod mora da glasa, da shvati da je ovo od suštinskog značaja za sudbinu države".

"Ne želimo kvote, ne želimo migrante ovde, želimo da zaustavimo migracije i da dobijemo premijera koji će reći gospođi Merkel i gospodinu Makronu da rešenje leži van Evrope. Protiv smo tradicionalnih partija i želeli bismo da im pokažemo da se vlada može voditi na drugačiji način, nego što su naši građani navikli", rekao je tada Babiš.

Ovog 63-godišnjeg tajkuna, inače, prate skandali poput optužbi da je proneverio evropske subvencije, kao i sumnje da je bio agent komunističke policije u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: