"Vlast određuje ko će i da li će odgovarati za svoja dela"

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izajvio je da je trenutno politički pritisak na rad Tužilaštva ogroman i da to direktno ugrožava njegov rad.

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

23:15

Vukčević je u intervjuu za list "Blic" rekao da izvršna vlast kreira politiku krivičnog gonjenja, odnosno da određuje ko će i da li će uopšte odgovorati za svoja dela.

"Pokreću se postupci uz neviđenu medijsku hajku, a završavaju se kardinalnim propustima i oslobađajućim presudama. S druge strane, na volšeban način oslobađaju se ljudi ogrezli u kriminal za koje postoje čvrsti dokazi", rekao je Vukčević.

On je ocenio da je rad Tužilaštva "prilično zamro" i kao razlog vidi promenu političke klime.

"U vreme kada sam ja bio na čelu, bilo je takođe pritisaka izvršne vlasti, ali nisu uspevali da ugroze rad tužilaštva", rekao je on.

On je naveo i da je nezadovoljan radom Haškog tribunala, jer je pokazao osnovni prinicp rada - obezbeđivanje prava za sve žrtve i njihove porodice.

Prema njegovim rečima, sud u Hagu napravio je brojne propuste, a najveći u slučaju puštanja na slobodu Anta Gotovine.

"Mi smo naše obaveze izvršili, Hrvati nisu. Zbog toga i dolazi do takvih preokreta u suđenju hrvatskim generalima", izjavio je Vukčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: