"Podstrekavaju sukobe na Balkanu zbog vlasti i biznisa"

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov optužio je nacionalne lidere na prostoru bivše Jugoslavije da podstrekavaju međuetničke sukobe.

Izvor: Beta

Subota, 21.10.2017.

17:42

Ilustracija: Thinkstock

On je istakao da oni to rade s ciljem održanja na vlasti i biznisa.

"Što više međuetničkih sukoba bude, oni će imati više razloga da pregovaraju. Onda nacionalni lideri pregovaraju u naše ime i to svima odgovara. Pregovara se unedogled i njima će biti jako dobro u poziciji pregovarača, a nama svima sve gore", rekao je Popov za 021.rs.

Kako je dodao, u celoj toj priči ima i biznisa, jer nekome je posao da bude zaštitnik svoje nacije i to je jedino čime se bavi.

"Njemu je cilj da se time bavi što duže, pa su i sukobi (za njih) dobri", ocenio je Popov.

On je naveo da je i čitav sistem u Vojvodini postavljen na "segregativnom multikulturalizmu"."Mladi se od ranih godina izdvajaju, izdvajaju se u posebne vrtiće, škole, kafiće. Mesta u kojima se druže Srbi, Hrvati, Mađari ili Bunjevci, najčešće se razlikuju", kazao je Popov. Prema njegovim rečima, multikulturalizam postoji u smislu da je Vojvodina multikulturalna sredina sa mnoštvom nacija koje žive na određenom prostoru.

"To ništa ne govori o kvalitetu tih odnosa. Trebalo bi da se ide u drugom pravcu, ka integrativnom multikulturalizmu u kojem se kulture prožimaju. Onda bi se ljudi bolje razumeli, ovako postoji strah od različitosti", ocenio je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: