"Vulinova ideja skandalozna, Brnabić da reaguje"

LSV zatražila je od premijerke Ane Brnabić da spreči da predavači na Vojnoj akademiji u Beogradu budu osobe osuđene za ratne zločine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.10.2017.

11:55

Osim toga, oni su tu Vulinovu ideju ocenili kao "skandaloznu".

"Srbija mora težiti raskidanju sa zaostavštinom Miloševićevog vremana i mora se suočiti sa prošlošću, ali je sasvim jasno da ovakvi Vulinovi potezi vuku Srbiju unazad i jasno pokazuju nespremnost države za to", navela je u saopštenju za funkcionerka LSV Maja Sedlarević.

Ona je upitala šta je sledeće, ako se u delo sprovede ideja da osobe osuđene za ratne zločine budu predavači na Vojnoj akademiji: da li je sledeće prisustvo tih osoba u školama, vrtićima, institucijama kulture.

"Predsednica vlade ne sme da ćuti o ovome. U svom ekspozeu, kao i u obraćanju povodom 100 dana rada njenog kabineta, premijerka Brnabić naglasila je da Srbija postaje normalna država. Da li je država u kojoj su osuđeni ratni zločinci predavači u vojno-obrazovnim institucijama normalna? Nadamo se da premijerka Brnabić deli naš stav da nije", kazala je Maja Sedlarević.

Prema nedavnom pisanju “Večernjih novosti”, a koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, među predavačima na Vojnoj akademiji će i biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine.

Lazarević je u vreme rata na Kosovu bio komandant Prištinskog korpusa.

Imenovanjem Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji bavio se i Rojters koji ističe da je u Srbiji “tanka linija između ratnog zločinca i uzora“.

“Iako bi u nekim zemljama presuda za ratne zločine mogla da bude minus, u Srbiji je postala medalja časti“, piše Rojters.

“Kadeti naših akademija se ne spremaju za mir... Spremaju se za rat. Mi ćemo dati sve od sebe da se dobro spreme za to, ali i da rata ne bude. A imaju od koga da uče – od onih koji znaju šta je rat. Neće od mene da uče nego od onih koji su život posvetili borbi“, rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: