Vulin: Kadeti se spremaju za rat, a imaju i od koga da uče

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je povodom kritika zbog imenovanja generala Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji da su to “dvostruki aršini“.

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

09:26

Vulin: Kadeti se spremaju za rat, a imaju i od koga da uče
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

“Svi drugi sa strane su nevini i treba ih nagraditi? Vi imate presudu koja kaže da je ’Oluja’ zločin, a nikoji nije osuđen. Pa je l’ to neka elementarna nepogoda“, izjavio je Vulin gostujući na televiziji Pink.

Kako kaže, na Vojnoj akedmiji ne predaje samo general Lazarević, već “na desetine stručnih starešina, izuzetnih ljudi“.

“Kadeti naših akademija se ne spremaju za mir... Spremaju se za rat. Mi ćemo dati sve od sebe da se dobro spreme za to, ali i da rata ne bude. A imaju od koga da uče – od onih koji znaju šta je rat. Neće od mene da uče nego od onih koji su život posvetili borbi“, rekao je Vulin.

“Vi zabranjujete Srbima da dobro misle o sebi. Zašto ne bi mislili dobro? O svojoj vojsci... O ljudima koji su se u skladu sa Ženevskom konvencijom borili na Kosovu, a koji su sada na slobodi“, dodao je on.

Vulin je rekao i da je Haški tribunal “samo još više posvađao narode u regionu“, da su Srbi “mnogostradalni narod“, kao i da za “crnim maramama majki iz Bratunca niko ne plače, kao za belim majki iz Srebrenice“.

Prema nedavnom pisanju “Večernjih novosti”, a koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, među predavačima na Vojnoj akademiji će i biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine.

Lazarević je u vreme rata na Kosovu bio komandant Prištinskog korpusa.

Imenovanjem Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji bavio se i Rojters koji ističe da je u Srbiji “tanka linija između ratnog zločinca i uzora“.

“Iako bi u nekim zemljama presuda za ratne zločine mogla da bude minus, u Srbiji je postala medalja časti“, piše Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: