Milijarder pokreće kampanju za Trampov impičment

Kalifornijski milijarder Tom Stejer kaže da će uložiti najmanje 10 miliona dolara za televizijsku kampanju kojom traži impičment predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: Beta

Petak, 20.10.2017.

22:28

Milijarder pokreće kampanju za Trampov impičment
Foto: Tanjug/AP

Stejer u reklami navodi da bi Tramp trebalo da bude smenjen zato to je približio zemlju nuklearnom ratu, ometao pravdu u Federalnom istražnom birou (FBI) i kritikovao medije koji ga ne vole. On je pozvao glasače da zovu svoje predstavnike u Kongresu i da im kažu da pokrenu impčment, preneo je AP.

"Ljudi u Kongresu i u samoj njegovoj administraciji znaju da je ovaj predsednik očigledna i prisutna opasnost, mentalno nestabilan i naoružan nuklearnim oružjem. I oni ništa ne rade", naveo je Stejer u reklami.

Impičment je procedura u Predstavničkom domu kojom se predsednik optužuje za kršenje zakona. Ako budu usvojene tačke optužbe, Senat glasa o njima i u slučaju usvajanja dvotrećinskom većinom dolazi do smene. Dva američka predsednika, Endru Džonson u 19. veku i Bil Klinton krajem 90-ih su impičovani, ali su u Senatu oslobođeni optužbi. Procedura za impičment Ričarda Niksona 70-ih je okončana pošto je on sam podneo ostavku.

Rezoluciju o impičmentu je prošle nedelje podneo demokratski poslanik Al Grin, ali je inicijativa ugašena i pre glasanja.

Neki lideri Demokratske partije u Kongresu veruju da pokušaji impičment Donalda Trampa nisu vredni truda, pošto neće imati uspeha u Kongresu u kojem većinu imaju republikanci, dok bi mogli animirati republikanske glasače uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: