"Češki Tramp" na putu do pobede

U Češkoj su danas popodne počeli parlamentarni izbori na kojima se očekuje izvesna pobeda Andreja Babiša.

Izvor: Beta

Petak, 20.10.2017.

14:21

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se pobeda Babiša, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, medijskog magnata, najbogatijeg Slovaka i drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj, uz veliku neizvesnost s kim će sastaviti vladu i potpunu nepoznanicu da li će njegova pragmatična skepsa prema Evropskoj uniji promeniti smer Češke.

Na biralištima Česi danas i sutra do 14 časova mogu da glasaju za 31 stranku i pokret i izaberu za Poslanički dom parlamenta 200 poslanika od 7.539 kandidata, među kojima je najstarija 94-godišnja kandidatkinja jedne od antiislamskih ekstremističkih stranaka.

Prema anketama raspoloženja birača, u novi saziv parlamenta ima šanse da uđe čak osam stranaka a najviše glasova osvojiće tzv. protestne stranke, komunisti i ekstremisti, ali pre svega Akcija nezadovoljnih građana tajkuna i bivšeg ministra finansija Andreja Babiša, koji ima šanse da postane prvi češki optuženi i krivično gonjen premijer, za mahinacije i zloupotrebu evropskih fondova.

Njegova stranka može da računa na podršku najmanje četvrtine birača i pobedu na izborima.

Ankete pred izbore pokazale su paradoks da Česima i ekonomski i po životnom standardu nikada nije bilo bolje od proglašenja samostalnosti, nezaposlenost je najmanja u EU, zaobišli su ih aktuelni potresi kontinenta u vidu migracijske krize, jer su primili svega 12 muslimanskih izbeglica, njihova domovina šesta je najbezbednija zemlja na svetu, bez pretnji terorističkih napada, a istovremeno su nezadovoljni svojim elitama, u iracionalnom strahu od muslimanskih izbeglica ;kojih nema, i imaju sve više sluha za populiste i ekstremiste.

Andreju Babišu, pragmatičnijoj i umerenijoj mešavini Donalda Trampa i Silvija Berluskonija, nisu naudili ni mnogi skandali a porezom i evropskim fondovima, ni sukob interesa dok je bio ministar finansija, koji su isplivali na videlo u poslednjih godina dana, ni komunistička prošlost, ni ponovno otvaranje procesa u Slovačkoj da li je bio agent komunističke tajne policije StB.

Česi glasaju za Babiša u nadi da, makar ponešto autoritarno, ima nameru da zaista upravlja Češkom efikasno kao svojim koncernom Agrofert kome je za tri i po godine u sadašnjoj vladi udvostručio;bogatstvo, da će očuvati bezbednosni kišobran NATO-a nad Češkom, a istovremeno da će pokazati "onima tamo u Briselu" da Česi ne pristaju da im se nametnu odluke moćnih iz jezgra integracije - Nemačke i Francuske - posebno ne muslimanske izbeglice ili evro, u strahu da bi to značilo da moraju solidarno da plaćaju dugove Grka.

Babiš je pred izbore apelovao na Čehe da mu daju što više glasova kako bi vladao sam, bez koalicionog partnera, poput Prava i pravde Jaroslava Kačinjskog u Poljskoj, a ne krije nameru da ukine proporcionalni izborni sistem i uvede većinski.

Ankete za sada govore da će mu biti potrebna najmanje dva koaliciona partnera a Babiš je unapred odbio saradnju sa ksenofobnim, antievropskim ekstremistima Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure, koji može da računa prema anketama na čak 10 odsto glasova.

Babišov krajnje pragmatičan pristup politici i potpuno odsustvo nekog izrazitije zacrtanog izbornog programa stranke, konkretnijeg od obećanja da će zemlju voditi uspešno kao svoju firmu, i njegove knjige o čemu sanja do 2035. godine sa serijom maglovitih obećanja, ostavlja prostor i za varijantu da s manjim promenama nastavi i sadašnja vlada sa socijaldemokratama i demohrišćanima, ali sa ANO kao najjačim partnerom i Babišom kao premijerom.

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je već da bi, bez obzira što je zbog optužbe da je zloupotrebio evropske dotacije za svoju farmu Rodino gnezdo Babišu parlament početkom septembra ukinuo imunitet, tajkuna imenovao za premijera, ;sve dok pravosnažno ne bude osuđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: