Divimo se "Strižima" – nekada smo "Letećim zvezdama" VIDEO

Ljubitelji akrobacija na nebu su na “Batajnici” mogli da uživaju u tačkama ruske grupe “Striži”. Donedavno to zadovoljstvo su im pružale “Leteće zvezde”.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

16:11

Divimo se

Akro-grupa sa tim imenom je nastala 1985. godine, u sklopu tadašnje Vojske SFRJ, iako su akrobatske tačke na vojnim avionima izvođene i mnogo ranije.

Sedište “Zvezdi” je bilo u Zadru, a posle rata na teritoriji bivše Jugoslavije jedinica je preseljena u Podgoricu, ali se nisu pojavljale u javnosti sve do 1996. godine.

Jedini preostali aktivni vojni piloti koji su i ranije činili akro-grupu Saša Ristić i Predrag Vukašinović su oformili novu ekipu, a trijumfalni povratak “Zvezdi” na nebo ozvaničen je tačkom u kojoj se “supergalebovima G-4” pridružio i DC-10 JAT-a. Šta je o "Letećim zvezdama" 1998. godine za RTCG govorio Ristić pogledajte u videoprilogu: Avioni koji su pripadali letačkoj grupi bili su smešteni u podzemnom objektu Šipčanik u Tuzima, koji se našao na meti NATO snaga 1999. godine. Uništeno je svih sedam “Letećih zvezdi”, što je bio kraj akro-grupe.

Ristić je ponovo “okupio ekipu”, sredinom prve decenije 21. veka, ali u privatnoj režiji, u sklopu aero-kluba Galeb G-4, na novosadskom aerodromu “Čenej”.

U timu su se pored vođe našli Saša Grubač, Dragan Zlokas i Ištvan Kanas, koji je 2008. godine poginuo prilikom uvežbavanja programa za nastup na aeromitingu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: