Spektakl "Striži" iznad Beograda VIDEO

Na Aerodromu u Batajnici, povodom Dana oslobođenja Beograda, održana je vojna vežba "Sloboda 2017".

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

12:22

Spektakl
Foto: Screenshot

Svečanost je počela intoniranjem himne, a zatim je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je izvršio smotru Garde Vojske Srbije, predat raport.

Na vežbi će biti predstavljena najbolja oprema i operativne sposobnost Vojske Srbije.

Na početku vojne vežbe pripadnici Vojske Srbije prikazali su kako izgleda spasavanje pilota čija je letelica oborena, kao i spasavanje talaca u avionu tokom talačke krize. Specijalno obučeni timovi koristili su cisternu za dopunu goriva kao masku, te su prišli avionu i upali avion, pošto prethodno pregovori sa teroristima nisu uspeli.

Kako je sve to izgledalo možete pogledati - OVDE.

Potom su građani mogli da vide padobrance, ali i akciju jedinice "Kobre" koja je sprečila bekstvo terorista, kao i delovanje snajperista i vozila "miloš". Nakon toga, prikazani su avioni G-4 "supergaleb", avioni "lasta 95", helikopteri "gazela", "gama", Mi-17 i Mi-8.
Nakon toga, ruska akro-grupa "Striži" izvela je svoj nastup.

Posle grupe "Striži" predstavljeni su vojnici opremljeni po "Projektu 1.500", kao i padobranci, a dinamički program završen je nešto pre 14 časova.
Vežbi prisustvuje najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici diplomatskog kora.

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda počelo je u četvrtak Memorijalnim maršem "Korakom slobode", u kojem su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, funkcioneri Grada Beograda i građani koji su na postavljenim punktovima mogli da pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Marš je počeo kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama i završio na Trgu republike, gde je održan koncert "Po šumama i gorama" orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" sa tradicionalnim pesmama iz Drugog svetskog rata.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Posle višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu simbolično su, nakon prikaza "Sloboda 2017" na batajničkom aerodromu, obavili primopredaju migova koje je Srbija nabavila od Rusije.

Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru Šojguu na divnom poklonu i podršci.

"Nadam se da ćemo našu saradnju uvećavati. Hvala vama lično na ogromnom anagžovanju. Živela Sbrija i srpsko-rusko prijateljstvo", poručio je Vučić, koji je Šojguu predao jedan od šest paradnih bodeža sa serijskim brojevima migova.

Paradni bodeži biće izloženi u Vojnom muzeju u Rusiji.

Predsednik Srbije pročitao je i naređenje prvog čoveka nemačke vrhovne komande feldmaršal Vilhelma Kajtela na osnovu kojeg su izvršeni oktobarski masakri 1941. u Srbiji, a koji je rekao: “Tamo na istoku život ionako ništa ne vredi“.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: