Vojni prikaz, protest i koncert povodom Dana oslobođenja

Centralnom svečanošću na aerodromu Batajnica, uz više manifestacija, skup opozicije i koncertom u centru grada biće obeleženo oslobađanje Beograda.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

07:18

Vojni prikaz, protest i koncert povodom Dana oslobođenja
Ilustracija: Thinkstock

U Batajnici će biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije kao i avioni MiG-29 koji su nedavno dopremljeni iz Rusije.

Svečanosti "Sloboda 2017" prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, predvođeno predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, a javnost će na batajničkom aerodromu prvi put imati prilike da vidi lovce MiG-29 koje je Rusija poklonila Srbiji, kao i novu savremenu opremu koja je nabavljena za Vojsku Srbije.

Prvi put će biti predstavljeno 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opemom, a pored njih, u prikazu će učestvovati i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikaza biće predstavljeno i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije, a u letačkom prikazu učestvovaće 30 letelica Vojske Srbije i ruska akro grupa "Striži" (Lastavice), koja takođe leti na avionima MiG-29.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, kapije aerodroma Batajnica biće otvorene za posetioce od devet do 11 časova.

Ulaz na aerodrom biće omogućen na kapijama 1, 1A i 2, koje će biti obeležene, a nalaze se na putu Batajnica-Nova Pazova dok parking na aerodromu i ispred aerodorma Batajnica neće biti dozvoljen.

Saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa autoputa kod Novih Banovaca ka Batajnici, biće zatvoreni za privatna vozila a linije gradskog prevoza biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma.

Prethodno će u devet časova na zgradi Doma Vojske biti otkrivena spomen-ploča prvom srpskom foto-reporteru Risti Marjanoviću, dok će u 10 časova biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11.15 i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Državno obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda biće završeno u 18 časova u Narodnom pozorištu svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah" na kojoj će govoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas će obeležiti i Pokret slobodnih građana (PSG) skupom na Trgu Republike pod nazivom "Beograd se voli - Beograd se brani", posle koga će predstavnicima Skupštine grada i Radiotelevizije Srbije, PSG predati zahteve za poštene izbore.

Skup na Trgu Republike, koji će početi u 19 časova, podržao je predsednik Inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić, a kako je najavljeno, okupljenima će se obratiti predsednik PSG Saša Janković, profesorka Srbijanka Turajlić i glumac Sergej Trifunović.

Na istom mestu u 20 časova, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće protestni koncert kojim se, kako je najavljeno, "slavi ideja grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni".

Na koncertu će nastupiti grupe Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje kao i MC Cjofo, uz podršku Đ Filipa.

U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije, koje su trajale od 12. do 20. oktobra 1944. godine, poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crv ene armije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: