Novi Zeland dobio novu, mladu premijerku

Liderka opozicione Laburističke partije Jasinda Ardern izabrana je danas za novog premijera Novog Zelanda.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 19.10.2017.

10:19

Novi Zeland dobio novu, mladu premijerku
Foto: EPA-EFE

Njen izbor usledio je nakon što je mala politička stranka Prvo Novi Zeland odlučila da uđe u koalicionu vladu s njom.

Nova premijerka od 37 godina biće najmlađi predsednik vlade Novog Zelanda u poslednjih 150 godina. Lokalni mediji je porede s drugim mladim liderima u svetu, kao što su predsednik Francuske Emanuel Makron ili premijer Kanade Džastin Trudo.

Lider stranke Prvo Novi Zeland Vinston Piters izjavio je da će podržati laburiste Jasinde Ardern, koji su na izborima bili drugi po broju po osvojenih glasova. Stranka Zelenih navela je da će podržati novu vladajuću koaliciju, ali neće ući u vladu.
 
Na parlamentarnim izborima održanim 23. septembra pobedila je vladajuća Nacionalna stranka dosadašnjeg premijera Bila Ingliša, ali je dobila nedovoljan broj glasova da bi sama formirala vladu. Vladajuća stranka nije uspela da formira vladu ni s drugim strankama, jer su one podržale opozicione laburiste. 
 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: