Sat otkucava u 10 h - šta će reći Pućdemon?

Katalonski lider Karles Pudždemon ima vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost tešpanskepokrajine ili ne.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

07:28

Sat otkucava u 10 h - šta će reći Pućdemon?
Foto: Getty Images

Pudždemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, kao što je bilo zapreženo iz Madrida, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "deluje razumno", pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

"Tražim od Pudždemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese gradjana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: