NS traži se rešenje za sakupljače sekundarnih sirovina

Na sastanku gradonačelnika Novog Sada i predstavnika sakupljača sekundarnih sirovina dogovoreno da se pronađe rešenje za njihov rad, koje isklučuje kažnjavanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

11:10

NS traži se rešenje za sakupljače sekundarnih sirovina
Ilustracija, Thinkstock

Sastanak je iniciralo Udruženje romskih studenata koje je medijator u sastancima između Grada i sakupljača sekundarnih sirovina, koji se suočavaju sa novčanim kaznama i rešenjima za zatvor otkad je "Čistoća" angažovala takozvane čuvare kontejnera.

Nenad Vladisavljev iz Udruženja romskih studenata koji je prisustvovao sastanku kaže da je gradska uprava otvorena da se vodi dijalog o sakupljačima sirovina i da se pronađe rešenje za Novi Sad. Kao pozitivni primeri navode se Niš i Pirot gde su sakupljači uključeni u sistem, što je plan i za Novi Sad.

"Bilo je govora i o kaznama koje su u proteklom periodu dobili sakupljači, pa je rečeno da se prolongira ta odluka. Šta će to konkretno značiti mi još ne znamo, ali je naš zahtev bio da se ta odluka više ne primenjuje i da se sakupljači ne kažnjavaju. Gradonačelnik je rekao da će učiniti sve da se pronađe okvir u kojem je regulisano pitanje rada sakupljača. Dakle, ono što je ostalo otvoreno jeste da se za Novi Sad pronađe sistemsko rešenje za sakupljače", navodi Vladisavljev.

On dodaje da su sakupljači od početka angažmana čuvara kontejnera dobili na desetine prekršajnih prijava. Po njegovim rečima, rešenja koja su primenjena u Nišu i Pirotu ne mogu samo da se prekopiraju na Novi Sad, nego je potrebno da se prilagode.

U Udruženju romskih studenata očekuju da se naredni sastanak, kom će prisustvovati i predstavnici Niša i Pirota koji će izneti njihova rešenja, održi u roku od 30 dana.

U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika navodi se da je na sastanku "posebno apostrofiran značaj socijalne inkluzije Roma u Novom Sadu kao jedno od najvažnijih pitanja u razvoju celokupnog društva", te da će "Grad u svakoj prilici podržati i pomoći unapređenje položaja romske nacionalne manjine". Međutim, u saopštenju se nigde ne navode sakupljači sekundarnih sirovina, ističe portal 021.

Podsetimo, "Čistoća" iz Novog Sada svojevremeno je angažovala privatne kompanije za "čuvare kontejnera", čiji je zadatak da "brane" kontejnere od sakupljkača sekundarnih sirovina, koji po njihovom mišljenu oštećuju kontejnere i time gradu nanose materijalnu štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: