Otkriveno koliko je novca Soros dao za "demokratiju"

Milijarder Džordž Soros je u prethodnih nekoliko godina uplatio 18 milijardi dolara u Fondaciju za otvoreno društvo.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

12:52

Otkriveno koliko je novca Soros dao za
Getty Images

Time je ta organizacija postala drugo najveće filantropsko društvo u SAD, posle Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Suma koju je Soros preusmerio Fondaciji ga je učinila jednim od najvećih individualnih donatora, samo jednoj organizaciji, ikada.

“Ovaj podatak, koji je otkriven u utorak, pozicioniraće Sorosa, najvećeg sponzora američke Demokratske partije, koji je dežurna meta za konzervativne kritičare, u samo središte društvenih i političkih debata u SAD“, piše Njujork tajms.

Fondaciju za otvoreno društvo je Soros osnovao pre više od 30 godina, sa proklamovanim ciljem “promocije demokratije i ljudskih prava u više od 120 država“.

U poslednjih nekoliko godina američki milijarder mađarskog porekla je finansirao borbu protiv ebole, ali i inicijative za sprečavanje zločina iz mržnje posle izbora u SAD 2016. godine, za šta je izdvojio oko deset miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: